RU

Сарапшы: Сүт қатқан шай қазақ дәстүріне жатпайды

Н.Сетхияның айтуынша, Сун қытайлық әулеттің кезінде шай бүкіл Шығысқа кең таралған мәдениет болды.

Оған дейін үнділер шайды қалай ішу керек және онымен не істеу керек екенін білмеді, ал еуропалықтар шай туралы естімеген де болатын.

"Португалдықтар 14-ші жүзжылдықтың соңында ғана еуропалықтарға шайды таныстырды. Шайға сүт қату деген қазақ дәстүрін дұрыс қабылдаймын, бірақ оның нағыз қазақтың дәстүрі екеніне сенбеймін. Мен 10-шы жүзжылдықта, шай танымал болған шақта сүт құмыралары шығарылғанын естімеппін. Олардың 17-18-ші жүзжылдықта шығарыла бастағанын білемін. Қазір адамдарға өзіндік сипаты мен дәмі жоқ әлдеқайда арзан шай ұсынғандықтан, олар шайға сүт қатыс ішеді", – деді Н.Сетхия.

"20-шы жүзжылдықта британдықтар мен еуропалықтар, егер шайдың түсі мен дәмі бар болса, онда жақсы, ал егер болмаса, онда аздап қант қосыңыз деген. Онда сіз шайдың емес, қанттың дәмін татасыз. Бірақ қант қосқаннан кейін де сіз ұнамсыз дәм сезсеңіз, онда аздап сүт қосыңыз. Онда сіз шайдың емес, сүттің дәмін татасыз. Сондықтан, шай ішу мәдениеті қайтарылуы тиіс", - деді ол BNews.kz сайтына.

Мақаланың түпнұсқасы: https://kaz.nur.kz/281794-sarapshy-syt-katkan-shaj-kazak-destyrine-zhatpajdy.html