Top.Mail.Ru

Сайт нұсқасы

ru kz

Зектілері

Тәтті жеуге болмаса, бірақ қалап тұрсаң не істеу керек

Жарияланған күні:

Қант пен құлпынай
Қант пен құлпынай. Фото: pexels.com

Кейбір адамдар тәттіні алмастыруға мәжбүр. Тәттіге табиғи баламаларды өзіңіз дайындасаңыз болады. Тәттіні немен алмастыруға болады, бұл жөнінде KAZ.NUR.KZ сарапшылардан және бейіндік басылымдардан білді.

Маңызды тұстар
close
Бұл мәтін автоматты түрде ЖИ көмегімен жазылған және редактор тексермеген, сондықтан фактологиялық және грамматикалық қателер болуы мүмкін. Толығырақ жарияланымда.
  • Тәттіні денсаулыққа пайдалы баламалармен алмастыруға болады, мысалы пісірілген алма, даршын қосылған батат, шоколадпен қапталған мұздатылған банандар.
  • Үйде жасалған жеміс чипстері, пастила, жержаңғақ пастасы және сорбет сияқты табиғи тәтті десерттер дүкеннен сатып алынған тәттілерге жақсы балама бола алады.
  • Ғалымдардың айтуынша, қантсыз сағыз шайнау тәтті тағамдарға деген құштарлықты азайтуға көмектеседі.

Пісірілген алма

Лямблия жұқтырған кезде болмайды қант және басқа да тәтті тағамдар, тіпті жемістерге тек қышқылға рұқсат етіледі. Лямблиоздар тәттіні қалай алмастыра алады? Тәттілердің орнына пісірілген алмаларды дайындаңыз. Ол үшін кез келген қантсыз сорттың жуылған құрғақ жемістерін ыстыққа төзімді ыдысқа салып, 180 °C температурада 20 минут пісіріңіз.

Әр түрлі қоспаларды қосу арқылы тағамды әртараптандыруға болады. Atlas Ketamine медбикесі Юнг Банкам даршын қосылған алма пісіруді ұсынады:

Даршын қосылған пісірілген алма тамаша нұсқа болады. Алмадағы табиғи қант пісірілген кезде карамелденіп, оларды ерекше тәтті етеді. Даршын жағымды дәм береді, тіпті қандағы глюкоза деңгейін теңестіруге көмектеседі. Текстурасы үшін десертті туралған жаңғақтармен немесе сұлы майын қосуға болады.

Толтырылған пісірілген алмаларды дайындау үшін жемістің жоғарғы бөлігін кесіп, өзегін кесіп алмай алыңыз. Ішіне даршын майы текшесін немесе жаңғақ пен кептірілген өрік қосылған сүзбе немесе лимон қабығы мен ваниль қосылған жидектерді салыңыз.

Даршын қосылған қуырылған батат

Тәттілерді тек жемістер ғана емес, сонымен қатар даршыны бар пісірілген батат сияқты тәтті көкөністер де алмастыра алады. Бұл туралы KAZ.NUR.KZ-ке ClinicSpots кеңесшісі, тіркелген диетолог және диетолог Крутика Нанавати айтты:

Даршын себілген пісірілген батат тілімдері керемет тыныштандыратын және табиғи тәтті тағамдар жасайды. Батат бета-каротинге, талшыққа және калийге бай, жағымды тәтті дәмі бар, сондықтан оған қант қосудың қажеті жоқ.

Қуырылған батат
Қуырылған батат. Фото: pexels.com

Бататты дайындау үшін жуылған және тазартылған күйде 6-7 мм жолақтарға кесіп, еріген сары май мен даршынмен араластырыңыз. Оларды бір-біріне тигізбейтін етіп, орналастырыңыз және пеште 220 °C температурада 20-25 минут пісіріңіз.

Шоколадпен қапталған мұздатылған банандар

Кем дегенде 70% какао бар қара шоколадқа диета кезінде де рұқсат етіледі. Мұндай өнімдегі қант 0%-дан 15%-ға дейін болады, сондықтан ол жемістермен жақсы үйлеседі. Құрамында қант жоқ ащы шоколадты қолданыңыз.

Медбике Юнг Бокам оқырмандарға кеңес береді KAZ.NUR.KZ шоколадқа салынған бананды мұздатыңыз:

Банан — қарапайым тағамға тамаша негіз болатын табиғи тәтті жемістер. Оларды жұқа тілімдерге кесіңіз, қара шоколадқа батырыңыз және мұздатыңыз. Бұл кремді банан мен қытырлақ шоколадтың үйлесімі сізге қарапайым тәттілерге қарағанда әлдеқайда пайдалы болатын дәмді тағамдар береді.

Мұндай десерт дәмді ғана емес, сонымен қатар пайдалы. Банандарда калий, В дәрумені бар және шоколад сияқты антиоксиданттарға бай.

Алмадан чипс

Алма фрипсы (жеміс чипсы) тәтті тағамға тамаша алмастырғыш бола алады. Оларды дайындау үшін мына қадамдарды орындаңыз:

  • Жуылған және құрғақ алмаларды жұқа тілімдерге кесіңіз.
  • Пісіру процесінде чиптердің қараңғылануын болдырмау үшін оларды лимон шырынын себіңіз.
  • Жемістерді пергамент қағазымен қапталған пісіру парағына салыңыз, қажет болса дәмдеуіштерге себіңіз (зімбір, даршын, кардамон, мускат жаңғағы).
  • 90 °C температурада екі сағат пісіріңіз.
Алма чипсы
Алма чипсы. Фото: pexels.com

Фрипсті тығыз жабық контейнерде қараңғы жерде 3 айдан 6 айға дейін сақтаңыз. Алма өзінің қоректік және пайдалы қасиеттерінің көпшілігін кептірілген күйінде де сақтайды. WebMD медициналық басылымы жазғандай, бұл жемістерді үнемі тұтыну жүрек-қан тамырлары ауруларының, қант диабетінің дамуына кедергі келтіреді және асқазан-ішек жолдарының денсаулығын сақтауға көмектеседі.

Жаймақақ

Healthline медициналық басылымы дүкеннен сатып алынған тәттілер мен кондитерлік өнімдерді тәтті жемістерден немесе жидектерден: алмұрт, шабдалы, қара өрік, өрік, құлпынай, таңқурай, шиеден жасалған үй пастиласымен алмастыруға кеңес береді. Тіпті асқабақтан жаймақақ (пастила) жасай аласыз.

Пайдалы десертті жемістердің бір түрінен жасауға немесе бірнеше түрлі дәмді араластыру арқылы тәжірибе жасауға болады. Ол үшін келесі қадамдарды орындаңыз:

  • Пісірер алдында жемістерді жуыңыз, олардан тұқымдарды алып тастаңыз және жидектерді електен өткізіңіз.
  • Жемістерді блендерде тегіс болғанша ұнтақтаңыз.
  • Пергамент қағазымен қапталған пісіру парағына құйып, 60-77 °C температурада 4-6 сағат пісіріңіз.
  • Дайын жаймақақты салқындатыңыз, пергамент қағазынан бөліп, ыңғайлы бөліктерге кесіңіз.
  • Алынған өнім жеміс дәмі бар шайнайтын кәмпитке ұқсайды. Пастиланы тоңазытқышта сақтаңыз.

Жержаңғақ пастасы

Табиғи жержаңғақ пастасы – десерт, бірақ ол басқа тағамдарды керемет алмастырады. Сіз дайын макаронды дүкеннен сатып ала аласыз немесе үйде жасай аласыз. Ол үшін:

  • Жержаңғақтарды пеште 160-170 °C температурада 10 минут қайнатыңыз, кейде күйіп қалмас үшін араластырыңыз.
  • Салқындатылған және қабығы аршылған жаңғақтарды блендермен турап, тегіс болғанша ұсақтаңыз.
  • Қажет болса, құрылғыны салқындату үшін үзіліс жасаңыз.
  • Дәміне қарай қоспаға тұз, какао немесе даршын қосып, тағы 1 минут араластырыңыз.
Жержаңғақ пастасы
Жержаңғақ пастасы. Фото: pexels.com

Жержаңғақ ұнтақталған кезде май бөлініп, қоспасы паста тәрізді құрылымға ие болады. Дайын пастаны ауа өткізбейтін контейнерге жіберіп, тоңазытқышта үш аптаға дейін сақтаңыз.

Үйде жасалатын сорбет

Ыстықта балмұздақты үйдегі пайдалы сорбитолмен алмастыру оңай. Медбике Онг Бакам мұндай десертке қант қосуға болмайтынын түсіндірді:

Егер сіз салқын және сергітетін нәрсе алғыңыз келсе, үйде жасалатын жеміс сорбеті тамаша нұсқа болады. Блендерде манго немесе жидектер сияқты мұздатылған жемістерді аздап ауыз сумен немесе кокос суымен кесіп тастаңыз және табиғи мұздатылған ем алыңыз, бұл көбінесе қант пен консерванттарға толы сатып алынған сорбеттерге қарағанда әлдеқайда пайдалы болады.

Сіз жаңа піскен жемістерді немесе жидектерді пюре етіп ұсақтап, пішіндерге немесе креманкаларға жайып, мұздатқышта бірнеше сағатқа қалдыра аласыз. Қаласаңыз, десерттің дәмін бірнеше тамшы ваниль сығындысымен толықтыра аласыз.

Қантсыз cағыз

Иллинойс технологиялық институтының ғалымдары қантты алмастыратын сағыз тәттіге құмарлықты тоқтата алады. Олар күндізгі сағызды мезгіл-мезгіл шайнау тағамдарға, жоғары көмірсутекті тағамдарға және жалпы аштыққа деген құштарлықты айтарлықтай басады деп мәлімдейді.

Олардың экспериментіне сағызын үш сағат бойы сағатына 15 минут шайнаған әйелдер қатысқан. Осыдан кейін олар тәтті печенье мен кәмпиттерді айтарлықтай аз тұтына бастады.

Сағыз үрлеген қыз
Сағыз үрлеген қыз. Фото: pexels.com

Диеталық рацион, салмақты азайтуға, метаболизмді қалыпқа келтіруге деген ұмтылыс көбінесе тәттілерге тыйым салумен байланысты. Олардың баламасы — үйдегі сорбеттер, пісірілген алма, даршын қосылған тәтті картоп. Шай ішкендегі тіскебасарды қалай алмастыруға болады? Тоқаштардың, торттардың, печеньелердің және басқа да кондитерлік өнімдердің орнына жеміс пастиласы, жемістен чипсы, шоколадпен қапталған мұздатылған банан қосылған шай ішіңіз.

Назар аударыңыз! Материал тек таныстыру сипатында жазылды. Онда сипатталған емдеу әдістеріне дәрігермен алдын ала кеңес алмай жүгінуге болмайды.

Дереккөз:

Ariane Lang. 17 Healthy and Delicious Alternatives to Candy // Healthline. — 2019. — September 18. — Сілтеме: https://www.healthline.com/nutrition/healthy-candy-alternatives

Eunyoung Park, Indika Edirisinghe, Taichi Inui. Short-term effects of chewing gum on satiety and afternoon snack intake in healthy weight and obese women // PubMed. — 2016. — May 15. — 159. — 64–71. — Сілтеме: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26948161

Stephanie Booth. Healthiest Sweet Snacks // WebMD. — 2023. — February 21. — Сілтеме: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-healthiest-sweet-snacks

Рецензент — жоғары санатты дәрігер Михайленко Людмила Анатольевна.

Мақаланың түпнұсқасы: https://kaz.nur.kz/kaleidoscope/2191550-tatti-zheuge-bolmasa-biraq-qalap-tursang-ne-isteu-kerek/