Микротолқынды пешке қандай ыдыс және тағам салуға болмайды
Жарияланған күні:
Микротолқынды пеште азық-түлікті қыздыру уақытты үнемдейді. Алайда қыздыру ережелерін білу маңызды. Қандай ыдысты таңдау керек және қандай азық-түлікті микротолқынды пеште қыздыруға болатынын аспаздық сарапшы Карла Уолш түсіндіріп берді.
- Микротолқынды пеште жоғары температураға төзімді шыны, керамика, фарфор, арнайы пластик және силикон ыдыстарды қолдану керек, ал металл, фольга және жай пластикті қолдануға болмайды.
- Сарапшы Карла Уолштың айтуынша, микротолқынды пеште шикі ащы бұрыш, қабықтағы жұмыртқа, жүзім, панировкаланған тағамдар, мұздатылған ет және алкогольді сусындарды қыздыруға болмайды.
- Микротолқынды пешті қауіпсіз пайдалану үшін төмен немесе орташа қуатты таңдау, үлкен тағамдарды тесу, сұйық тағамдарды қақпақсыз қыздыру және тағамды жиі араластыру керек.
Төзімді материалдан жасалған ыдыстарды қолданыңыз
Микротолқынды пеш – асүйдегі танымал құрылғы. Оны әртүрлі тағамдарды қыздыруға және қарапайым тағамдар дайындауға пайдаланады. Бұл процестің қауіпсіз болуы үшін, пешті пайдалану ережелерін сақтау қажет. Микротолқынды пешті ішінде ештеңе жоқ кезде қосуға болмайды. Өнімдер энергияны сіңірмеген жағдайда құрылғы бұзылуы мүмкін.
Микротолқынды пешке арналған ыдыстар:
- Жоғары температураға төзімді шыны ыдыс. Шыны банканы микротолқынды пеште қыздыруға бола ма? Банканың ішкі камерада жарылуы немесе сынып қалуы мүмкін. Жай әйнек жоғары температураға шыдай алмайды.
- Керамика, фарфор немесе сырты жылтырмен қапталған фаянс ыдыстар.
- Шыны-керамикадан жасалған ыдыстар.
- Бір реттік қағаз ыдыстар.
- Жоғары температураға төзімді пластиктен жасалған бұйымдар.
- Силиконнан жасалған арнайы ыдыстар.
WikiHow жобасы ыдыстың микротолқынды пешке жарамдылығын тексеру үшін оның түбіндегі белгілерді қарауға кеңес береді. Ақпарат ыдыстың өзінде басылады немесе ортасында ирек сызықтары бар шаршы белгісімен көрсетіледі. Мұндай ыдыстар 130–140 °С-қа дейінгі температураға шыдайды.
Арнайы белгісі бар ыдыстарды таңдаңыз
Britannica энциклопедиясы микротолқынды пештің негізгі ережелерін бірден қабылдағанын жазады: металл мен балқитын пластикке жол жоқ. Пластик ыдысты микротолқынды пеште қыздыруға бола ма? Тек полипропилен негізіндегі ыстыққа төзімді пластик контейнерлер жарамды. Жай пластик жоғары температурада еріп, зиянды химиялық заттар шығарады.
Пластик ыдыстарда РР, РС, 5 саны, кішкентай толқындар белгісі немесе микротолқынды пеш суреті болуы керек. Сондай-ақ бокал мен шанышқы түріндегі басқа белгілер бар, олар материалдың уытты емес екенін көрсетеді. Мұндай таңбалары бар ыдыстар азық-түлікпен қауіпсіз байланыста болады.
Микротолқынды пешке ешқашан болаттан, темірден, мыстан, алюминийден және басқа қатты металдардан жасалған бұйымдарды немесе құрамында металл бар ыдыстарды салмаңыз. Металл микротолқындарды шағылыстырып, ұшқын мен өрт шығуы мүмкін.
Фольганы микротолқынды пеште қолдануға бола ма? Алюминий фольгада тұрған тағамдарды пешке салуға болмайды, себебі бұл металл материал температураның жоғарылауына және электр доғасының пайда болуына әкеледі. Бұл құрылғының бұзылуына себеп болуы мүмкін.
Камераның көлемі мен азық-түлік түріне қарай ыдыс таңдаңыз
Микротолқынды пештердің түрлі үлгілерінде камераның белгілі бір көлемі болады. Сондықтан ыдыс пештің өлшемдеріне сәйкес келуі керек. Ыдысты таңдау принципі қыздырылатын тағам түріне де байланысты:
- Орташа биіктіктегі тарелкалар шырын бөлетін көкөністер мен жемістер үшін жарамды.
- Биік шеті бар ыдыстарды қамыр пісіруге пайдалануға болады.
- Жоғарыға қарай кеңейген шеті бар тарелкалар қайнап жатқан сұйықтықты төгіп алмауға мүмкіндік береді және ботқа немесе макарон пісіруге ыңғайлы.
Азық-түлікті микротолқынды пеште қыздыру үшін қосымша керек-жарақтар қажет: бу шығатын саңылауы бар полипропилен қақпақ, силиконнан жасалған қолғаптар, ыстық ыдысқа арналған тіреуіштер.
Ыдыс пен керек-жарақтарды дұрыс таңдаған кезде микротолқынды пешті пайдалану қауіпсіз және тиімді өтеді. Бұл жағдайда ыдыстар жарылмайды, ал тағамдар камераның ішінде шашырамайды.
Микротолқынды пеште кейбір азық-түліктерді қыздырмаңыз
Микротолқынды пешті қауіпсіз әрі дұрыс пайдалану үшін тек белгілі бір тағамдарды қыздырған жөн. Дұрыс тамақтану жөніндегі сарапшы Карла Уолш микротолқынды пеште қыздыруға болмайтын өнімдерді атап көрсетеді:
- Шикі ащы бұрыш. Бұл көкөніс капсаицин деп аталатын затты қамтиды. Қыздырылғанда капсаицин буға айналып, дем алғанда қатты тітіркенуді тудырады.
- Қабықтағы жұмыртқа. Жұмыртқа ішіндегі ылғал буға айналып, қыздырғанда көлемі ұлғаяды. Бұл қабықтың жарылып кетуіне әкеледі.
- Жүзім. Қыздырғанда жүзім түйіршіктерінің арасында электромагниттік өріс пайда болады. Бұл ұшқынның шығуына және жарылысқа себеп болады.
- Панировкаланған немесе қуырылған тағам қалдықтары. Микротолқынды пеште қыздырғанда панировка өзінің бастапқы қытырлақтығын жоғалтады.
- Мұздатылған ет. Етті ерітуге болады, бірақ оны толық пісіруге болмайды. Қыздыру кезінде еттің үстіңгі бөлігі қатты құрғап, қатты болып қалады.
- Алкогольді сусындар. Алкоголь молекулаларының ұшатын қасиеті бар, ал микротолқынды пештің электромагниттік толқындары әсерінен олар жануы мүмкін.
Сүтті микротолқынды пеште қыздыруға бола ма? Иә, бірақ тек шыны немесе керамикалық кеседе. Ыдысты қақпақпен жаппаңыз және сұйықтықты қыздырудың дұрыс режимін таңдаңыз.
Қыздыру режимін дұрыс таңдаңыз
Микротолқынды пеште тағамды қыздырған кезде, ол шашырауы, пішінін өзгертуі немесе тіпті жарылуы мүмкін. Сондықтан келесі ережелерді сақтаңыз:
- Тағамды микротолқынды пеште төмен немесе орташа қуатта қыздырыңыз. Бұл кенеттен қызудың алдын алады.
- Үлкен бөліктер мен бүтін өнімдерді шанышқымен тесіңіз, бұл тағам ішіндегі будың жиналуын болдырмайды.
- Сұйық тағамдар салынған ыдысты қақпақпен жаппаңыз. Бу қыздырғанда шығады және тағамды камераға шашыратып жіберуі мүмкін.
- Микротолқынды пешті ұзақ уақытқа қоспаңыз. Қайта қосу арқылы бірнеше рет қыздырған дұрыс.
- Қыздыру кезінде тағамды араластырыңыз. Бұл жылуды біркелкі таратып, порцияны тезірек қыздыруға мүмкіндік береді.
- Тағамды шашыратудан сақтау үшін микротолқынды пешке арналған қақпақ-қалпақты пайдаланыңыз.
Көптеген микротолқынды пеш модельдерінде еріту, дайын тағамды қыздыру және әртүрлі режимдерде тағам дайындау функциялары бар. Әр функция белгілі бір температуралық режимді қарастырады. Егер ол бұзылса, тағам суық болып қалуы, жарылуы немесе күйіп кетуі мүмкін.
Микротолқынды пешті пайдалану уақытты үнемдейді. Ыдыс пен азық-түлікті дұрыс таңдаңыз. Бұл құрылғының қызмет ету мерзімін ұзартуға және қажетсіз қиындықтардан құтылуға көмектеседі.
Мақаланың түпнұсқасы: https://kaz.nur.kz/kaleidoscope/2207513-mikrotolqyndy-peshke-qandai-ydys-zhane-tagam-saluga-bolmaidy/