RU
Оразада ауызды неге құрмамен ашады?
Жаңалықтар Қоғам

Оразада ауызды неге құрмамен ашады?

Рассказать Вконтакте

Қасиетті Рамазан айында мұсылмандар ауызды құрмамен ашуды сүннет деп есептейді. Ендеше, мұның басты себебі неде? Құрманың пайдасы қандай? Бұл сұрақтарға Sputnik Қазақстан жауап береді.

Көрнекі фото: netdergim.net

Көрнекі фото: netdergim.net

Құрма - пальмалар тұқымдасына жататын тропикалық жеміс. Тігінен 24 метр биіктікке дейін өсетін құрма пальмасы көбіне ыстық климатты аймақтарда өседі. 

Медицинада құрманы бір күнде ең көп дегенде бесеуін жеуге кеңес береді. Дәрігерлер, тіпті, тәтті әрі зиянды кәмпиттерді құрмамен алмастыру қажет дейді.

Сонымен, құрма мынадай жағдайларда адам ағзасына ем:

  • Құрамында калий мөлшері өте көп. Ол жүректің қалыпты жұмыс істеуіне пайдалы. Бұл өз кезегінде жүрек аурулары мен талмасының алдын алады.
  • Бауырды токсиндерден тазалауға көмектеседі. Сондай-ақ, цирроздың пайда болу қатерін төмендетеді. Бауыр фиброзы белгілерін жеңілдетеді. Аш қарынға желінсе ішектегі, бауырдағы құрттарды өлтіреді. 
  • Құрма көз жанарының көру қабілетін жақсарта алады. Сәбіздегідей оның құрамында А дәруменінің мөлшері көп.
  • Егер өзіңізді сергек әрі қуатты сезінгіңіз келсе, құрма жеп тұрыңыз. Бар болғаны 3 құрма жесеңіз бір күнге жетерлік энергия аласыз.
  • Құрма — бұл асқазан функциясы бұзылған кезде ас қорытуға таптырмас өнім. Оны асқазан-ішек жолының аурулары, тіпті, асқазан жарасының профилактикасы үшін де пайдаланады
Фото: zdorovye-lyudi.ru

Фото: zdorovye-lyudi.ru

  • Араб әйелдері көп ғасырлар бойы құрманы ерінің күш-қуатын арттыру үшін қолданып келеді. Ол үшін жемісті ұнтақтап, ерлердің кофесіне қосады. Бұл өнімнің құрамында құмарлықты, жыныстық қабілетті арттыратын түрлі амин қышқылдары бар көрінеді.
  • Шаш сынғыш болса, тері құрғаса, әжім ерте пайда болса құрма жеу қажет. Оны косметикалық маскалар құрамына қосуға болады. Себебі құрмада йодтың мөлшері де көп.
  • Құрманы сүт араластырып, қалампыр қосып ішсе, өкпенің қабынуы сияқты тыныс жолдарына шипа.
  • Құрманың құрамында танин көп болғандықтан дене жарақаттарын тез жазады.
  • Адамды арықтатады, егер күрішпен бірге пісірсе семіртеді.
  • Құрамында А, Е, Б дәрумендеріне де бай, алмадағы темірдің екі есесі құрмада табылады. Сол себепті қан аз болған кісіге көп жеуіне кеңес беріледі.
  • Жаңа босанған ана үшін таптырмас жеміс, өйткені ана сүтін көбейтеді.
  • Сондай-ақ ол обыр дертіне қарсы пайдалы, құрамында микробы жоқ жеміс.
  • Құрма сүйектерін үгітіп кофе қылып қайнатып ішсе, жүйке жүйесін тыныштандырып демалдырады.
  •  Сонымен қоса құрманы жатардан бұрын жесе, сал ауруына қарсы өте пайдалы.
  • Жүктілік кезінде көптеген әйелдің біраз уақыт жүрегі айнып және де физиологиялық өзгерісте жүреді. Нәтижесінде ағзада калий жетіспеушілігі басталады. Сондықтан жүкті әйел құрамында осы элементі бар тамақтар жеуі тиіс.
  • Калий құрмада көп мөлшерде бар деуге болады, ол болашақ ананың ағзасындағы судың тепе-теңдігін сақтауға көмектеседі. Калий ағзаға, миға қажетті оттегіні алуға көмектеседі және де ойдың сергектігін қамтамасыз етеді. Мұнымен қоса, ағзаға қажетті суды және де бүйректегі қалдықтар мен зәрдің шығуын реттейді.
  • Ағзадағы жеткілікті калий жоғары қан қысымын болдырмай, дененің терісіне жақсы әсер береді.
  • Құрмадағы тағы бір минерал - темір. Ол қанның қызыл жасушаларындағы эритроциттер түзуші гемоглобиннің жұмысын реттейді. Қаназдықтың алдын алады және де баланың дұрыс жетілуіне көмек береді. Эритроциттер оттегі мен көмірқышқылды алмастыруда маңызды рөл атқарады. Құрма темірге бай, сондықтан да күніне 15 құрмадан артық жеген адам ағзаға қажетті темірді алған болады.
  • Құрмада кездесетін кальций және фосфат қаңқа мен тіреуіш әрі қозғағыш аппараттарының дұрыс қалыптасуын қамтамасыз етеді. Бұл жемісті үзбей жеу -  ағзаны сынғыш сүйек пен остеопороздан сақтайды.

Айша анамыздың айтуынша, Пайғамбарымыз (с.ғ.с.) оразасын жас құрмамен, жас құрма болмаса, кепкен құрмамен, ол болмаса сумен ашатын. Сол себепті, құрмамен ауыз ашуды сүннет деп білген мұсылмандар қасиетті Рамазан айында дастарқанға құрма қоюды игі дәстүрге айналдырған. Тіпті, құрманы ауызашардың сәні деп те айтуға болғандай. Құрамындағы қант мөлшерінің көптігі ораза ұстаған адамның күні бойғы денесінің әлсірегенін кетіретіндігін айтқан мамандар құрманы жай уақытта да жиі жеп жүруге кеңес беруде.

Сіздің реакцияңыз
0
0
0
0
1
20
1
Спасибо за Ваше мнение Вы уже голосовали
Тағы да оқыңыздар
Жүктеу...
Пікір
Mailfire view pixel