RU
Қарбызды қалай дұрыс таңдау керек?
Жаңалықтар Калейдоскоп

Қарбызды қалай дұрыс таңдау керек?

Рассказать Вконтакте

Шуақты жаз мезгілі де келіп жетті. Айналаңызға көз салсаңыз, бояуы қанық табиғат суреттері өзіне тамсандыра түседі. Ең бастысы, барлығымыз сүйіп жейтін жеміс-жидектер пісе бастады. Осы орайда KAZ.NUR.KZ порталы ең дәмді жеміс — қарбызды қалай дұрыс таңдауға болатынын айтып беруді жөн көрді.

Фото: publicdomainpictures.net

Фото: publicdomainpictures.net

Дәмді, дәруменге толы қарбызды сатып алғыңысыз келсе, төмендегі кеңестерді жадыңызда сақтап алыңыз:

Бірінші ереже: Өнім құжаттарын талап етіңіз

Сауда орнына келіп, алдымен сатушыдан өнімнің сапасы туралы сертификат сұраңыз. Ол жерде жеміс-жидектің қайда өскені, сорты, жасы, мерзімі көрсетіледі.

Екінші ереже: Жемісті піспей жемеңіз

Жаздың алғашқы айы бастала сала базарда, дүкенде, сауда орындарында қарбыздар пайда болады. Бірақ бұлар дәрінің көмегімен піскен. Осындай қарбыздар адамның денсаулығына кері әсер етуі ықтимал. Сондықтан жаздың үшінші айын күте тұрғаңыз абзал. Қарбыздың нағыз пісетін шағы - тамыз айы.

Фото: publicdomainpictures.net

Фото: publicdomainpictures.net

Үшінші ереже: Тас жолдың бойынан қарбыз сатып алмаңыз

Қарбыз - нәзік жеміс-жидектің бірі, ал микроорганизмдер мен бактериялар шаң-тозаңдаған кездейсоқ жағдайда түсе алады. Сондықтан жидекті арнайы жабдықталған павильондарда немесе дүкендерде ғана сатып алуға кеңес береміз.

Даладан сатып алған жағдайда, еденнің бар жоғына қараңыз.

Айта кетейік, қарбыз саңырауқұлақ сияқты қауіпті заттарды бойынша тез сіңіреді.

Оларды кәсіпорынның жанындағы нүктелерден сатып алуға болмайды.
Сондай-ақ, кесілген қарбызды қолданбаңыз.

Төртінші ереже: Әрқашан тауардың сапасына қараңыз

Сатушыға таңдауды тапсырмаңыз. Қарбыздың бетін әрдайым мұқият тексеріп, төмендегі белгілерге назар аударыңыз:

  • ішіне қарай батқанына;
  • дақтарға;
  • қабырғасындағы сызаттарға.

Ең сенімді қарбыз - дөңгелек немесе сопақ тегіс беті бары болып табылады.

Жемістің сыртқы жолақтары ашық түсті және қабығы жылтыр болу піскенді білдіреді.

Қарбыздың сыртын тырнақпен тесуге тырысыңыз.

Өнім жоғары сапалы болса, бұл әдіс жұмыс істемейді.

Фото: pexels.com

Фото: pexels.com

Бесінші ереже - сабағына мән беріңіз

Піскен қарбыздың сабағы әрдайым құрғақ болады. Бұл жидек құрғаған кезде, топырақтағы ылғалға мұқтаж емес екендігін білдірсе керек. Ал жасыл сабақ - өнімді жинау кезіндегі пісу үрдісі аяқталмағанын анық дәлелдейді.

Егер қарбыз егіс алаңынан жұлынған соң, ұзақ уақыт сақталса, сабағы сары түске айналады.

Сіз қолыңызбен тауарды ұстау арқылы осындай өнімді сапалы өнімнен ажырата аласыз.

Піскенде ол нәзік, ал жасыл кезінде солғын болады.

Алтыншы ереже: Сары дақтардың құпиясы

Егер олар тым үлкен және анық болса, бұл қарбызды сатып алмаңыз - бұл уақытынан бұрын үзіліп алынған өнім болып табылады.

Фото: publicdomainpictures.net

Фото: publicdomainpictures.net

Жетінші ереже: Қандай мөлшерін таңдау қажет?

Үлкен қарбыздар шамадан тыс себілген минералды тыңайтқыштарға толы егіс алаңында өсіп шығады. Өте кішкентай қарбыздар көбінесе тәтті емес келеді.

Сегізінші ереже: Дыбысын естіп көреміз

Ұнаған қарбызды таңдап алдыңыз ба? Оны қолыңызбен құлағыңыздың түбіне дейін көтеріңіз. Егер сыңғырлаған дыбыс шықса, ойланбастан алыңыз. Ал қатты дыбыс шықса - бұл өнімнің шикі піскенін көрсетеді.

Сіздің реакцияңыз
1
1
0
0
1
3
0
Спасибо за Ваше мнение Вы уже голосовали
Тағы да оқыңыздар
Пікір
Mailfire view pixel