RU

Қанттың қажеті жоқ: «ақ удың» назар аударуға тұрарлық 5 алмастырғышы

Ғалымдар қарапайым қанттың адамзатқа барлық індеттер мен соғыстарды бірге алғандағы әсерінен де артық кесірін тигізгенін алға тартады.

Ұлыбритания, Франция, Эстония, Бельгия, Португалия – бұл қанттың шамадан тыс тұтынылуымен күресетін елдердің толық емес тізімі: олар қосымша салық енгізеді, жылдам тамақтану мейрамханаларында тәтті газдалған сусындарға жарнама жасауға және шексіз аппараттар қоюға тыйым салады.

Бірақ қантты немен алмастыруға болатынын және мұны істеу қаншалықты қажет екенін ойлап көрейік.

Бүгінгі күні көптеген қант алмастырғыштар бар. Біз олардың ең көп таралғандарын талдаймыз.

Қанттың қажеті жоқ: «ақ удың» назар аударуға тұрарлық 5 алмастырғышы
Сурет: depositphoto: Facebook

Сорбит

Қантқа қарағанда тәттілігі аздау. Жеке төзбеушілік байқалуы мүмкін. Күніне 40 грамнан артық қолданған кезде жүрек айнуы, диарея және өт айдайтын әсермен байланысты іштің кебуі мүмкін.

Жүктілік кезінде және 6 жасқа дейінгі балаларға ұқыптылықпен қолдану керек. Негізгі тәттілеуіш ретінде күнделікті қолдануға жарамсыз.

Аспартам (Е951)

Қанттан 200 есе тәтті. Бөтен дәмі жоқ, қантқа өте ұқсас. Қыздыру кезінде улы заттарға ыдырайды. Тәуліктік доза - дене салмағынан 40 мг/кг артық емес. Ағзаға түскен аспартам өте тез сіңеді және құрамдас бөліктерге бөлінеді: фенилаланин, аспарагин қышқылы және уытты метанол. Көптеген дайын өнімдерде кездеседі: тұздықтар, шұжық өнімдері және т.б. Жүкті әйелдер мен балаларға қолдануға тыйым салынады.

Сукралоза (Е955)

Дәміне қарай қантқа өте ұқсас, бірақ одан 600 есе тәтті. Сукралозаның қауіпсіздігі әлі де талқылануда. Ең көп 1 күндік тұтыну мөлшері 1 кг салмаққа 5 мг. Жүкті және бала емізетін әйелдерге, 14 жасқа дейінгі балаларға тұтынуға болмайды.

Эритрит. Эритритол (Е968)

Құрамында крахмал бар өсімдіктерден - жүгеріден, тәпиоктардан және т.б. өндіріледі. Тәттілігі қантпен салыстырғанда шамамен 60-70% аз. Калориясыз, антиоксидант болып табылады, тіс үшін пайдалы. Жеке төзбеушілік жағдайлары кездеседі. Ең жоғары күндізгі доза - Тәулігіне 50 г-ға дейін (30 гр қанттың баламасы). Балаларға 2 жастан бастап рұқсат етілген.

Қанттың қажеті жоқ: «ақ удың» назар аударуға тұрарлық 5 алмастырғышы
Сурет: depositphoto: Facebook

Стевия (Е960)

Шығу тегі - табиғи. Бал стевия - «Stevia Rebaudiana Vertoni» - өсімдігінен өндіріледі. Тәтті дәмінің сезілуімен ерекшеленеді: кейінірек пайда болады және ұзақ сақталады. Қанттан 300 есе тәтті. Некалориен, көп пайдалы қасиеттерге ие. Шөп тұнбалары, ерітінділер мен кептірілген жапырақтар гипертония мен диабетті емдеуде қолданылады. Күндізгі доза 25 г аспауы тиіс (шамамен 250 г қанттың баламасы). Қыздыруға болады. Балаларға 2 жастан бастап рұқсат етілген. Негізгі тәттілегіш ретінде күнделікті қолдануға жарамды.

Қанттың қажеті жоқ: «ақ удың» назар аударуға тұрарлық 5 алмастырғышы
Сурет: shutterstock: Facebook

Қазақстан нарығында жақсы ұсынылған, бірақ өндірушілер стевияны жиі үлкен қаріппен көрсете отырып, құрамындағы химиялық қантты алмастырғыштар бар екенін жасырып қояды. Толық табиғи құрам Грин Кола (Green Cola) грек брендінде белгіленген, ол тек отандық нарыққа шығады.

Грин Кола (GreenCola) – толық табиғи құрамы бар сусын. Өнім негізінде ұсақталған стевия жапырақтары бар. Грин Колада - қант 0%, консервант 0%, кКал 2% және табиғи кофеин бар.

Өзіңіздің және балаларыңыздың денсаулығына зиян келтірмеу үшін қандай қант алмастырғышты таңдау туралы бізге сертификатталған диетолог, нутрициолог Дина Устиненко айтып берді.

Қанттың қажеті жоқ: «ақ удың» назар аударуға тұрарлық 5 алмастырғышы
Сурет: instagram.com/greencolakz: Facebook

- Ең қауіпсіз тәттілер табиғи тәттілендіргіштерге негізделеді: финиктер, бал, жеміс және жидек пюрелері және табиғи қант алмастырғыштар - -стевия, эритрит және лоханго қосылған тәттілер. Олардың ішінде көбірек зерттелгені - стевия. Іс жүзінде калориялығы - нөл, шығу тегі - табиғи, тұтыну кезіндегі елеулі пайда - бұл факторлардың жиынтығы стевияны әлемдегі ең жақсы қант алмастырғыш етеді.

Диетологтың айтуынша, стевияда бір ғана кемшілік бар - шай немесе кофе тәттілеген кезде сезілетін ерекше дәм.

- Өнеркәсіптік жағдайларда, сауатты технологиялық пайдалану кезінде ол әдеттегі ақ қанттан дәмдік қасиеттерінен кем түспейді. Дәл осы стевиядан ең пайдалы тәттілер жасайды. Олар табиғи қант (бал, жеміс, лактоза) сияқты фигураға зиян келтірмейді және денсаулыққа елеулі пайда тигізеді. Қазақстан нарығында стевия қосылған тәттілер пайда болды. Газдалған тәтті сусын ішесіз бе? Онда дұрысын таңдаңыз. Мысалы, құрамында стевиясы бар, Грецияда өндірілген GreenCola сусыны - тәтті газдалған сусындар нарығында төңкеріс жасауға уәде береді. Жасыл Коланың басты артықшылығы – құрамының табиғилығы, айрықша дәмі мен зиянды қоспалардың болмауы.

- Қант - тәтті у. "Любовь и голуби" фильміндегі Раиса Захаровна дұрыс айтты. Бүкіл әлем бойынша миллиондаған адамдар денсаулық пен өмір сапасын арттыру жолында қантты қолданудан бас тартуда. Бірақ мұны ақылмен жасау керек.

*PR құқығында

Мақаланың түпнұсқасы: https://kaz.nur.kz/1803339-kantty-kazeti-zok-ak-udy-nazar-audaruga-trarlyk-5-almastyrgysy.html