Бұқтырылған еттің ерекшелігі: ет өнімдерін таңдауға қатысты сарапшылар пікірі қандай
Жарияланған күні:
Дүкен сөрелерінде қаптамасы бірінен бірі өтетін бұқтырылған ет өнімдерін таңдаған кезде не нәрсеге мән берген жөн? Бұл сауалдың жауабын "МОТҚҚҚ" ҚБ өкілдері айтады.
Алматыдағы "Көк базардан" "Маңғыстау облыстық тұтынушылардың құқықтарын қорғау қоғамы" қоғамдық бірлестігінің сарапшылары зерттеуге "Слонимский мясокомбинат" ААҚ (Белрусь Республиксы) өндірген "Консервы мясные рубленные стерилизованные" – "Говядина Слободская новая" өнімдерін таңдады. Сатып алынған өнімнің көлемі 340 грамм, оны үш жыл сақтауға болады делінген. Бірақ өнімде партия нөмірі көрсетілмеген.
"Үлгі ҚР ДСМ СЭБК "Ұлттық сараптама орталығы" ШЖҚ РМК Алматы қаласы бойынша филиалына Кеден одағының "Тағамдық өнімдердің таңбаламасына қатысты" 022/2011 техникалық регламентіне сәйкестігін тексеру үшін жіберілді. Бұл тамақ өнімдерін зерттеу хаттамасы 24.10.2024 ж. №1240001023597568. Мамандар өнімде өнімнің атауы, құрамы, азық-түлік өнімдерінің саны, өндірілген күні, жарамдылық мерзімі, сақтау шарттары, өндірушінің атауы, тағамдық құндылығы туралы мемлекеттік тілде мәліметтердің жоқтығын анықтады. Ақпарат тек орыс тілінде қолжетімді. Дегенмен, Еуразиялық сәйкестіктің Бірыңғай айналым белгісі бар", – дейді тұтынушылар құқықтарын қорғау жөніндегі сарапшы Жанна Битаян.
Бұқтырылған тағам да микробиологиялық зерттеуге жіберілді. Ұлттық сараптама орталығының қызметкерлері өнімдерді B.cereus және B.polymyxa тобындағы спора түзетін мезофильді-аэробты және факультативті-анаэробты микроорганизмдерге, мезофильді клостридқа C.perfringens және C.botulinum, спора түзбейтін микроорганизмдерге сынақтан өткізді, соның ішінде сүт қышқылы, зең саңырауқұлақтары немесе ашытқылар, спора түзетін термофильді анаэробты, аэробты және факультативті-анаэробты микроорганизмдер. Барлық көрсеткіштер бойынша теріс нәтижелер алынды. Ет өнімінің үлгісі де өнеркәсіптік стерильділік талаптарына сәйкес келеді (2024 жылдың 28 қазанындағы № 1240002183583041 тағам өнімдерін микробиологиялық сынау хаттамасы).
Полимеразды тізбекті реакцияларды (ПТР) және иммундық ферментті талдауды пайдалана отырып, молекулалық-генетикалық сынауға арналған тағам өнімдерін зерттеуге арналған келесі 28.10.2024 ж. № 1240002183606495 хаттамасы. Мамандар "Говядина Слободская Новая" сиыр етінің бұқтырылған етінен 35S промоторы, NOS терминаторы, FMV промоторы, BAR гені, NPTI1 гені, PAT гені, CTP2:CP4 EPSPS генінің бар-жоғын тексерді. Зерттеу нәтижелері бойынша барлық көрсеткіштер қалыпты, жоғарыда аталған генетикалық түрлендірілген организмдер анықталған жоқ.
Құқыққорғаушылар өнімнің құрамына назар аударуды ұсынады. Табиғи бұқтырылған сиырдың құрамында сиыр еті, сиыр майы, тұз, бұрыш және лавр жапырағынан басқа ештеңе болмауы керек. Айтпақшы, Кеден одағының "Ет және ет өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" 034/2013 техникалық регламентіне сәйкестігін тексеру кезінде "Говядина Слободская новая"-дан тауық ДНҚ табылмады. Көрсетілген құрам жануар ұлпасының түрлік идентификациясына сәйкес келеді (полимеразды тізбекті реакцияларды (ПТР) және иммундық ферментті талдауды қолдану арқылы молекулалық-генетикалық сынауға арналған тағам өнімдерін зерттеу хаттамасы 2024 жылдың 24 қазанындағы № 1240002183583099).
Ет консервілерін сатып алу немесе алмау – әркімнің жеке таңдауы. Мамандар өнімнің құрамына, өндіру мерзіміне және сақтау мерзіміне назар аударуды сұрайды. Есте сақтау керек, зауыттық белгілер міндетті түрде банкының ішінен басылады, ал сыртындағы мөр басылған белгілер жалған екенін көрсетеді. Сіз зақымдалған-мыжылған немесе сызылған банкыларды сатып алмауыңыз керек. Бұл тасымалдау шарттарының бұзылғанын көрсетеді. Сондай-ақ қақпағын ашқанда ішінде тот немесе қара дақтар пайда болатын консервілерді тұтыну ұсынылмайды. Сатып алушы тауар, оның шыққан жері, өндірушілер, тұтынушылық қасиеттері, кепілдік міндеттемелері және шағымдарды беру тәртібі туралы қажетті ақпараттарды сұратуға құқылы. Ал бұл мәліметтер болмаған жағдайда айыппұлдар қарастырылған.
Барлық сұрақтар бойынша байланыс нөмірі: 87054222739, instagram парақшасы – OZPP.KZ: https://www.instagram.com/ozpp.kz/
Мақаланың түпнұсқасы: https://kaz.nur.kz/society/2188124-buqtyrylgan-etting-ereksheligi-et-onimderin-tangdauga-qatysty-sarapshylar-pikiri-qandai/