Top.Mail.Ru

Сайт нұсқасы

ru kz

Зектілері

Күзде дұрыс тамақтану: денсаулыққа пайдалы әрі артық салмақ қоспайтын қандай өнімдерді білеміз

Жарияланған күні:

Пайдалы тағамдар. Көрнекі сурет
Пайдалы тағамдар. Көрнекі сурет: pixabay.com

Пайдалы күзгі диета дегеніміз не? Оны қалай және қандай өнімдерден даярлау керек? Күзгі кезеңде дұрыс тамақтанудың құпиялары туралы диетолог, нутрициолог Анна Михайлова айтып береді.

Маңызды тұстар
close
Бұл мәтін автоматты түрде ЖИ көмегімен жазылған және редактор тексермеген, сондықтан фактологиялық және грамматикалық қателер болуы мүмкін. Толығырақ жарияланымда.
  • Күзде дұрыс тамақтану үшін энергия беретін май мен ақуыздарға бай тағамдарды, маусымдық көкөністер мен жемістерді тұтыну керек деп диетолог Анна Михайлова кеңес береді.
  • Күзгі диетада асқабақ, сәбіз, алма, жаңғақ, балық, тауық еті және ашытылған сүт өнімдері сияқты денсаулыққа пайдалы өнімдерді көбірек қолдану қажет.
  • Тәтті тағамдардың орнына жидектер, жемістер және какао құрамы жоғары қара шоколад сияқты табиғи балама өнімдерді таңдау ұсынылады.

Күзде дене суыққа бейімделу үшін жоғары калориялы тағамды қажет етеді, алайда шамадан тыс артық тамақтанбау және дұрыс тағамдарды таңдау маңызды. Диетологтар диетаға дәрумендер мен антиоксиданттарға бай маусымдық көкөністер мен жемістерді, сондай-ақ пайдалы майлар мен ақуыздар бар тағамдарды қосуды ұсынады. Күзде денсаулық пен сымбатты сақтау үшін асқабақ, сәбіз, алма, жаңғақ, балық, тауық еті және ашытылған сүт өнімдерін көбірек тұтыну қажет.

Күзгі кезеңде дұрыс тамақтанудың негізгі ережелері суық мезгілде тамақтану режимі дұрыс тәттілер пайдалы майлар.

Күзгі кезеңде дұрыс тамақтанудың басты ережелері

Суық ауа райының басталуымен адамға денсаулықты сақтау және иммундық жүйенің жақсы жұмыс істеуіне көмектесу үшін әр түрлі және пайдалы тамақтану қажет, бұл бізді суық тиюден және басқа да аурулардан қорғайды. Күзгі кезеңде дұрыс тамақтанудың негізгі ережелері суық түскен кезде ағзаға қажет басты зат — майлар мен ақуыздар. Денені жылыту үшін көбірек энергия қажет.

Күзде диетаға сапалы майларды қосу маңызды: балық, жаңғақтар, майлар, майлы сүзбе, жұмыртқа. Олар көп энергия береді. Сондай-ақ, ақуыздарды қанықтыру үшін қосу маңызды: ет, құс еті, сүт өнімдері. Тәттілерді аз тұтыну маңызды. Бұл сапасыз энергия, ол тез аяқталады, үнемі аштық пен көмірсулардың азаюына әкеледі. Күзгі диетаға маусымдық күзгі көкөністерді, шөптер мен жемістерді қосуды ұмытпаңыз.

Көптеген адамдар үшін "көкөністер" санаты қызанақ пен қиярмен, шөптер "аскөк пен ақжелкенмен", жидектер "құлпынай, таңқураймен" шектеледі. Шын мәнінде, бүгінгі таңда өнімдердің алуан түрлілігі бар және оны пайдалану керек. Тағамнан ең көп дәрумендерді алу үшін азық-түлік себетін кеңейтіңіз.

Пайдалы тағамдар рационы. Көрнекі сурет
Пайдалы тағамдар рационы. Көрнекі сурет: pixabay.com

Жылдың суық мезгіліндегі тамақтану режимі

Күзде күн салқындап, энергия шығыны артады. Осы кезеңде диетаға көбірек жылы салаттар, сорпалар қосуға болады. Сондай-ақ, термоста дәруменді сусындарды дайындауға және өзіңізбен бірге алуға немесе жеміс-жидектермен шөп шайларын қайнатуға болады. Бұл денені жылумен, дәрумендермен де қамтамасыз етеді.

Негізгі тағамдар нәрлі әрі сіңімді болуы тиіс. Су жаздағыдай маңызды болып қөала бермек, сол себепті оның мөлшерін азайтпаймыз. Ауа температурасы төмендеп, адамдардың көпшілігінде физикалық белсенділік төмендегендіктен, артық тамақтанбаған абзал.

"Пайдалы" тәттілер

Тәттілер денені жылытуға "тырысады", сондықтан оған көбірек энергия мен жылу қажет. Дене тез энергия көздерін табуға тырысқанымен, олар ыдырауға күш жұмсамайды және энергияны өте аз уақытқа ғана береді.

Күзде күндізгі жарық азаяды және бақыт гормоны аталып кеткен серотонин азаяды. Көңіл-күй нашарлап, көптеген адам үшін күз қоңырқай күндер мен шамадан тыс ылғалдылықтың кезеңіне айналады. Адамдар көңіл-күйді көтеру үшін, тәтті, майлы, қуырылған және түрлі фаст-фуд өнімдерімен тамақтанғысы келіп тұрады.

Тәттіге құмарлықты азайту үшін жидектерді жеуге кеңес беріледі: таңқурай, құлпынай, қарақат, қарлыған, көкжидек, қаражидек, теңіз шырғаны. Сонымен бірге тамақ рационына алма, анар, алмұрт, қара өрік, жүзімді қосыңыз. Сәбіз, қызылша, асқабақ және жүгеріні жеңіз. Диетаға құрамы таза және құрамында кем дегенде 70% какао бар ащы шоколадты қосуға болады.

Басқа тәттілер үшін 80/20 қағидатын қолданған абзал, мұнда диетаның 80%-ы теңдестірілген, ал 20%-ы десерт немесе фаст-фуд түрінде болуы мүмкін. Ең дұрысы, әрине, диетада өңделген тағамдар мен фаст-фудқа жол бермеу. Алайда азық-түліктің көп заманында, мұндай тағамдардан мүлдем бас тарту мүмкін емес екені анық.

Дастархандағы жемістер. Көрнекі сурет
Дастархандағы жемістер. Көрнекі сурет: pixabay.com

Пайдалы майлар

Майлар көмірсулар мен ақуыздарға қарағанда көбірек энергия береді. Ол - дененің энергетикалық қоры болып табылады. Майлар, сонымен қатар, жасуша мембранасының негізгі құрамдас бөлігі болып саналады. Олар қорғаныс және терморегуляция функцияларын орындайды. Ал, жылдың суық мезгілінде олар тіптен өзекті болмақ.

Сондықтан пайдалы күзгі тағам рационында міндетті түрде майлар, жаңғақтар, дәндер мен авокадо болуы тиіс. Одан бөлек, балық, ет, жұмыртқа, сүт өнімдері мен сары майды тұтынуды ұмытпаңыз.

Назар аударыңыз! Материал танымдық мақсатта әзірленді. Жоғарыда аталған кеңестерді тек дәрігер рұқсатымен қолға алуға кеңес беріледі.

Мақаланың түпнұсқасы: https://kaz.nur.kz/health/2175876-kuzde-durys-tamaqtanu-densaulyqqa-paidaly-ari-artyq-salmaq-qospaityn-qandai-onimderdi-bilemiz/