Қазақ асханасынан 7 тағам: ең оңай пісірілетін TikTok рецептері
Опубликовано:
Қазақ асханасының тағамдары өте тойымды әрі құрамындағы өнімдер де қолжетімді. TikTok желісіндегі аспаздар қазақ тағамдарының дайындалу әдісін бөлісті. Бұл жазбада ұлттық асхананың ең оңай пісірілетін 7 рецептін жинақтадық.
Ет тағамы (бешбармақ)
Ет – қазақтың гастрономиялық мақтанышы. Дәстүрлі тағамның құрамына мына өнімдер қосылады:
- ұн - 350 г;
- су - 150 мл;
- өсімдік майы - 1 ас қасық;
- қазы, шұжық, жұмыртқа - 1 тал;
- сиыр еті - 1 кг;
- тұз, ұнтақталған қара бұрыш - дәміне қарай;
- картоп - 5 тал;
- пияз - 2 тал.
Дайындалуы
- Етке су құйыңыз. Тұз бен бұрыш қосыңыз.
- Отқа қойылған ет қайнап кетпей тұрып көбігін алыңыз. Содан соң қайнатыңыз.
- Жұмыртқа, су мен майды ұнмен араластырып, қолға жабыспайтын қамыр илейміз. Қамырды бірнеше минутқа қалдырыңыз.
- Қамырды 2 бөлікке бөліңіз. Әрқайсысын қалыңдығын 3 мм етіп жайыңыз.
- Піскен етті сорпадан алыңыз.
- Сорпаны сүзіп, картоп пен пиязды қайнатыңыз. Көкөністер дайын болғанда қамырды дайындаңыз.
- Ыстық етті тураңыз.
- Сорпаға қайнатылған қамырды табаққа салыңыз. Үстіне картоп пен етті, пияздан дайындалған тұздықты салыңыз.
Дәмді ет тағамымен бірге кесеге құйылған сорпаны ұсыныңыз. Сорпаға көк жуа немесе ақжелкен турап қосуға болады.
@gaukharshupenova Бешбармақ#беш #бешбармак #бешбармақ #бешбармаквидео #бешбармакизконины ♬ Erkenci Kuş Jenerik Sözlü - Cem Öget
Әсіп
Әсіп - ертеден келе жатқан қазақтың ұлттық тағамы. Ең оңай дайындалатын TikTok рецепті бойынша үлкендермен бірге балалар да сүйсініп жейтін әсіп шұжығын бірге жасаңыз.
Ингредиенттер:
- Өкпе - 300 г;
- Бауыр - 400-450 г;
- Пияз - 2 тал;
- Сарымсақ - 3 түйір;
- Күріш - 200 г (шала піскен);
- Су - 150 мл;
- Тұз, бұрыш - дәміне қарай.
Дайындалуы
- Өкпе, бауыр және пиязды ет тартқыштан өткізіп аламыз. Өкпені алдын-ала қайнатып алуға болады.
- Оның үстіне күріш салыңыз. Күрішті бір қайнатып, қайнаған суында 10-15 минут ұстау керек.
- Дәміне қарай тұз және бұрыш себіңіз. Қалауыңыз бойынша басқа дәмдеуіштер қосуға да болады.
- Оның үстіне 150 мл су құйып араластырамыз.
- Содан кейін тұзбен жақсылап тазартып жуылған ішектің бір шетін жіппен байлаңыз.
- Ішектің екінші жағына өкпе-бауыр, күріштен дайындап алған қоспаны саламыз. Әсіп жарылып кетпеу үшін ішекке салынатын қоспаны қатты нығыздап салмаған дұрыс.
- Ішектің екінші жағын жіппен байлаған соң қазанға су құйып, аздап тұз сеуіп, әсіпті саламыз.
- Ішіндегі ауаны шығару үшін әсіптің әр жерінен инемен тесіп аламыз.
- Әсіп бір қайнаған соң көбігін алып, баяу отта 45-50 минуттай қайнату керек.
Дәмді әрі жұмсақ әсіпті суытып турасаңыз, пішіні бұзылмайды.
@dana_kurakbai ҮЙЛЕРІҢІЗДЕ ӨКПЕ, БАУЫР СИЯҚТЫ ЕТ ӨНІМДЕРІ ЖЕЛІНБЕСЕ ДӘЛ ОСЫ ТАҒАМДЫ ЖАСАҢЫЗДАР… Толық рецептін Ютуб арнама жүктеп қойдым✅ Ютубтан Dana Kurakbai деп іздесеңіз шығады н/е парақшамдағы ▶️ белгіні бассаңыз болғаны #әсіпдәмдіәсіп #әсіпрецепт #әсіпжасау ♬ оригинальный звук - دانة
Балқаймақ
Балқаймақтың құрамында ақуыз көп, сондықтан мұндай тағам адам ағзасына тек пайдасын береді. Балқаймақ негізінен түрі түйе сүтінен әзірленеді. Балқаймақ қалай дайындалады?
Ингредиенттер
- Ұн - 2 ас қасық;
- Кілегей - 200 мл;
- Бал - 2 ас қасық.
Дайындалуы
- Алдымен барлық өнімді жақсылап араластыру керек.
- Содан соң баяу жанған отқа қою керек.
Көшпелі қазақ халқының сүт өнімдерінің әрқайсысының өзіндік пайдасы бар. Байқаймақ та сондай құнарлы тағамның бірі.
@nazzh00 Қазақтың ұлттық тәтті тағамы- Балқаймақ ? Ұн-2 а.қ Бал-2 а.қ Кілегей(қаймақ)-200 мл
♬ Solitude - Billie Holiday
Бауырдан пісірілген қуырдақ
Қуырдақ - қазақ асханасындағы ең дәмді тағамдардың бірі. Ал бауырдан пісірілетін қуырдақтың дәмі ерекше тіл үйіреді әрі өте жұмсақ болып шығады. Бұл тағамның құрамына мына өнімдер қосылады:
- Ет - 300 г;
- Бауыр - шамамен 250 г;
- Пияз - 1-2 тал;
- Картоп - 0,5 кг;
- Қызанақ - 1 тал;
- Өсімдік майы - 50 мл.
Дайындалуы
- Ет тез әрі жұмсақ пісу үшін 2 ас қ соя соусын қосып, 1 сағат қоя тұрыңыз.
- Етті, пиязды май қызартып қуырып алған соң, отты баяулатып, қазанның қақпағын жауып қойыңыз.
- Картопты орташа көлемде турап, бауырды да кесіп дайындап қойыңыз. ️Бауырдың сыртқы қабатын алып тастасаңыз өте тез жұмсақ болып піседі.
- Ет жұмсарғанда картопты салып 10 минуттай араластыра отырып қуырыңыз. Түсі қызара түскенде бауырды саласыз.
- Тұз, бұрыш дәмдеуіштер қосыңыз.
- Бауыр тез пісетіндіктен сәл араластырып, үстіне 1 кесе су құйып, 10 минут бұқтырыңыз.
@urbish_amir БАУЫРДАН СОЧНЫЙ ҚУЫРДАҚ? Рецепт: Ет - 300 гр Бауыр - шамамен 250 гр (малдың 1 шт бауыры. Менікі ешкінікі) Пияз - 1/2 дана Картоп - 0,5 кг Қызанақ Қуыру үшін - 50 мл сұйық май ❗️Алдымен ет тез, жұмсақ піссін десеңіз 2 ас қ соевой соус қосып 1 сағ қалдырыңыз. ✅Етті, пиязды май қызартып қуырып баяу отта, қазанның қақпағын жауып қойыңыз ✅ картопты орташа көлемде турап, бауырды да кесіп дайындап қойыңыз. ❗️Бауырдың сыртқы терісін алу керек, сонда өте тез жұмсақ болып піседі. ✅ Ет жұмсарғанда картопты салып 10 мин шамасын араластыра қызартып қуырған соң бауырды саласыз. Арасында тұз, бұрыш дәмдейіштер қоса беріңіз. ✅ Бауыр тез пісетін орган, сондықтан сәл ғана араластырып үстіне 1 пиала су құйып 10 бұқтырыңыз. Ах-ах қандай дәмді тағам шығады дерсіз. Әсіресе ерлер қауымы құлайды бұл тағамға. #бауырданқуырдақ #бауырдақ #бауырқуырдақ #ютубер #рецептужин #ужинзачас #тойымдыас #кешкіас #шымкент #казахстан?? ♬ оригинальный звук - Урбиш Калмуратова
Ши бауырсақ
Қазақтың бауырсағы оңай пісірілуімен көпті баурап алады. Ал ши бауырсақ пісіру арқылы кез келген дастарқанды жайнатып жіберуге болады.
Ингредиенттер
- ұн - 600 г;
- сары май - 100 г;
- сүт - 250 мл;
- тауық жұмыртқасы - 2 тал;
- қант - 100 г;
- ас содасы - 1 шай қасық;
- сұйық май - 200 мл.
Дайындалуы
- Жылы суға қант, тұз, жұмыртқаны салып араластырамыз.
- Содан кейін сұйық май құйып, бден араластырыңыз.
- Ұнға ас содасын салып, алдын-ала дайындап алған сұйық қоспаны құйып, қамыр илеу керек.
- Иленген қамырдың бетін жауып, 5-10 минут қоя тұрыңыз.
- Содан соң қамырды екі бөлікке бөліп жаямыз.
- Ши бауырсақты кесіп, қызып тұрған майға қуырып аламыз.
Ши бауырсақты кесу әдісін мына видеодан көре аласыздар.
@aizhanashatovna #рекомендации #хочуврек #fur ши бауырсақ рецептісі#шибауырсақ ♬ İlle De Aşk - Mustafa Ceceli
Жаппасай
Қазақ асханасында фаршпен қандай тағамдар пісіруге болады? Сиыр еті және көкөністер қосылған жаппасай тағамын дайындап көріңіз.
Ингредиенттер
- жұмыртқа, пияз, сәбіз, қызанақ - 1 талдан;
- картоп - 2 тал;
- тұз - 1 шай қасық;
- су - 450 мл;
- ұн - 500 г;
- сиыр етінен дайындалған фарш - 400 г;
- томат пастасы - 1 ас қасық;
- тұз, ұнтақталған қара бұрыш, паприка - дәміне қарай.
Дайындалуы
- 150 мл суға тұзды ерітіп алыңыз. Жұмыртқа қосып араластырыңыз.
- Қоспаны ұнға қосып, қамыр илеңіз. Қамырды ас орауға арналға пленкамен орап, 20 минут қоя тұрыңыз.
- Қамырды жұқа қылып жайып, өсімдік майымен майлаңыз. Қамырды тік төртбұрыш етіп кесіп, әрқайсысын екіге ораңыз.
- Фаршты қуырып, томат пастасын қосыңыз.
- Көкөністерді тазалап, майда текше пішінінде тураңыз да, фарштың үстіне салыңыз. дәміне қарай тұз бен бұрыш қосыңыз. 300 мл су құйып, жартылай дайын болғанша пісіріңіз.
- Табаны қақпақпен жауып, баяу отта шамамен 20 минут қайнатыңыз.
Ет пен көкөністі табақтың ортасына, ал қамырды шетіне салыңыз. Көк шөптер және қаймақпен ұсынсаңыз болады.
@dilbara.kuanysh Сәлем қалайсыздар?Жаппасай 1 рет дайындауым,и 1рет жеп көрдім? өте дәмді тағам? жасап көріңіз?#жаппасай#оразакабылболсын #лайкбас #dilbarakuanysh ♬ оригинальный звук - dilbara.kuanysh
Құрт жасау
Құрт - қазақ халқының сүттен дайындалатын ұлттық өнімі. Оның құрамында ағзаға қуат беретін түрлі дәрумен бар.
Ингредиенттер:
- Күбі айраны - 5 л;
- Тұз - дәміне қарай.
Дайындалуы
- Дайын күбі айранын үлкен ыдысқа құйып алып, отқа қоямыз.
- Бір қайнағаннан кейін отты өшіріп, суытамыз.
- Содан соң үлкен дорбаға құямыз. Дорба ішінде құрт 1-2 сағат тұруы керек. Сол кезде сары суы сарқылады.
- Суы сарқылған құртты дорбадан шығарып, үлкен ыдысқа саламыз да, тұз қосып илейміз.
- Әбден иіні қанған кезде пішінін келтіріп, құрт жасаймыз.
@jarkynmilk Құрт жасау құпиясы?? #табиғиөнім #құрт #курт #пайдалы ♬ Nirvana - Official Sound Studio
Қазақ асханасында тағамның алуан түрі бар. Қазақ тағамдары қамырдан, жылқы, қой етінен, сүт өнімдерінен жасалады. Өзіңізді және жақындарыңызды қуанту үшін TikTok арқылы бірге тағам пісіріңіз.
Мақаланың түпнұсқасы: https://kaz.nur.kz/lady/2042344-qazaq-asxanasynan-7-tagam-en-onai-pisiriletin-tiktok-recepteri/