Қазы айналдырудың ең оңай тәсілі: ұлттық тағамды қалай жасайды
Жарияланған күні:
Қазы – қазақ асханасының мақтан тұтарлық тағамдарының бірі. Ерекше дәмі бар шұжықты үйде де дайындауға болады. Ол үшін ет, дәмдеуіштер мен уақытыңыз болса болғаны. Біз ұсынған рецепт бойынша дайындалған қазының дәмі тіл үйіреді.
Қазы – жылқы етінен жасалатын шұжық. Ол қазақ, қырғыз, өзбек халықтарының дәстүрлі тағамы саналады. Еттен жасалатын шұжықты ойлап тапқан аспаздың аты тарихта сақталмаған. Қазыны Орталық Азия даласын мекендеген көшпелі халық мыңдаған жыл бұрын жасаған болуы мүмкін. Қазы жасау үшін етті турамай, ішекке тұтастай салады. Шұжықты кескен кезде қара түсті жылқы еті мен май көрінеді. Шұжық тығыз болады әрі өте ерекше дәмі бар.
Бұл рецепті неліктен оңай деп санадық?
Қарапайым. Қазыны үйіңізде дайындау үшін көп өнім қажет емес. Бұл тағамды дайындау үшін технология мен арнайы құрылғылар қажет емес. Шұжықтың артық тұздап жіберу қаупі жоқ, өйткені дайындаған кезде артық тұз жойылады.
Табиғи және пайдалы тағам. Қазыға дәмдеуіш аз салынады, мұндай ет өзінің табиғи дәмін сақтайды. Қазыны дастарқанға қояр алдында қайнатып алады, сондықтан ағзаға жеңіл сіңеді.
Оңай дайындалады. Егер жылқының еті болмаған жағдайда майлы сиыр етінен қазы жасауға болады. Сарымсақтың орнына зере қолданыла береді. Жылқының ішегін сиыр ішегімен ауыстырып жасайтындар да бар.
Қазы деген не? Бұл жылқының ішегін толтыру үшін қолданылатын майлы қабырғалардың тұтас бөліктерінен жасалған шұжық. Ет пен майдан жасалған тағам шұжық болып саналады.
Қазыны сүрлеуге бола ма? Шикі қазы 50–60 °С температурада 12–18 сағат бойы сүрленеді.
Қазыны қалай қақтайды? Қазыны ашық ауада, күн ашық, желді жерде бір апта бойы қақтайды.
Қазы неден тұрады? Негізгі ингредиент - 3 жастан аспағанн жылқы еті. Дәстүр бойынша соғым сою күзде өтеді. Қазыға арналған ет семіз болғандықтан ұшаның бел бөлігінен кесілген қабырғалардан алынады.
Қазы пісіруге қанша уақыт кетеді? Жас еттен дайындалатын қазы шамамен 1,5 сағат, ал кәрі жылқы етінен 2-2,5 сағат пісіріледі.
Мұздатылған қазыны қалай пісіреді? Мұздатылған шұжықты суық суға салып, қайнаған соң баяу отта 2,5 сағаттай пісіріңіз.
Қазыны пісірер алдында жуу керек пе? Жуу қажет емес. Шұжықтың сыртында бактерия болса да, қайнатқан кезде жойылып кетеді.
Қазының сырты жарылып кетсе не істеу керек? Шұжықты қайнаған судан алыңыз және оны тағамға арналған пленкасымен жақсылап ораңыз, содан кейін оны пісіруді жалғастырыңыз.
Қазының дайын болғанын қайдан білуге болады? Дайын шұжық шанышқымен оңай тесіледі, одан мөлдір шырын шығады. Дәмдеуіштермен пісірілген ет сияқты иіс шығады.
Қазы қалай сақталады? Қайнатылған қазыны полиэтилен пакетке немесе тығыз жабылған ыдысқа салып, тоңазытқышта 4 күннен артық сақтай аласыз.
Қазыны мұздатуға болады ма? Қайнатылған немесе шикі шұжық мұздатуға жақсы әрі жабық қаптамада 2-3 ай бойы дәмін жоғалтпайды.
Сипаттамасы
Асханасы: қазақ
Санаты: бас тағам
Дайындау уақыты: 5 минут
Дайын болатын уақыты: 15 минут
Мөлшерлік калориясы: 760 ккал
Ингредиенттер
Сарымсақ 120 г
Тұз 4 шай қасық
Ұнтақталған қара бұрыш 10 г
Жылқы еті 3 кг
Жылқының ішегі 1 дана
Дайындалуы
1. Етті дайындап алыңыз
Қазы дайындау үшін 30 пайызынан көбі майдан тұратын ет дұрыс. Қалыңдығы шамамен 5 см болатын ұзын бөліктерді шығару үшін етті пышақпен ақырындап кесіңіз.
2. Сарымсақты майдалаңыз
Сарымсақтың үлкендеу төрт данасын бөліңіз. Сыртқы қабығынан тазартыңыз. Оларды үккіштен өткізуге немесе пышақпен ұсақтауға болады.
3. Ішекті дайындаңыз
1,5 кг шикі етке 1 м мөлшерінде жылқының тоқ ішектерін алыңыз. Ішекті ыдысқа салып, таза салқын су құйыңыз. Қасықпен ішекті сыртқа айналдырып, тұзбен ысқылаңыз. Ішекті бірнеше рет салқын сумен, содан кейін тағы бірнеше рет жылы сумен (шамамен 40 ° C) шайып, қайтадан айналдырыңыз. Шұжықтың ұшын байлау үшін ішектен 10-12 см қалдырып кесіңіз.
4. Етті маринадтаңыз
Жылқы етіне жақсылап тұз сеуіп, сарымсақ және бұрыш қосыңыз. Тұз, бұрыш және майдаланған сарымсақты етке қолыңызбен жағыңыз. Дәмі жақсы болу үшін дәмдеуіш қосылған етті тоңазытқышта бірнеше сағатқа қалдырыңыз.
5. Ішектің ішіне етті салыңыз
Жылқы етін шеткі жағынан бастап ішектің ішіне салыңыз. Еттің үстінен ішекті ақырын тартыңыз. Егер арасынан сарымсақ түсіп кетсе, оны ет толтырған кезде ішекке бөлек салыңыз.
6. Ішектің шеткі жақтарын байлаңыз
Жіпті 25-30 см етіп кесіңіз. Қазының екі жағындағы ішектердің ұшын жіппен мықтап байлаңыз. Жіптің ұшын пышақпен кесіңіз. Егер сізде жіп болмаса, ішектің бас жағын тіс тазалағышпен бекітіңіз.
7. Қазыны қайнатыңыз
Қазыны қазанға салыңыз. Салқын су құйып қайнатыңыз, содан кейін қазының сыртын бірнеше жерден тіс тазалағышпен ақырындап тесіңіз. Бұл қазы қайнаған кезде жарылып кетуіне жол бермейді.
Қазыны баяу отта әбден жұмсарғанша қайнатыңыз. Содан соң салқындатып, жұқалап кесіңіз. Пияз немесе мезгілге байланысты шөптермен бірге дастарқанға ұсынсаңыз болады. Піскен қазыдан палау, қазақ етін және басқа да тағамдарды дайындауға болады.
Мақаланың түпнұсқасы: https://kaz.nur.kz/lady/2077667-qazy-ainaldyrudyn-en-onai-tasili-ulttyq-tagamdy-qalai-zasaidy/
Егер сіздің лақапатыңыз ережелердің талаптарына сәйкес келмесе, оны 4 қазанға дейін өзгертіңіз. Әйтпесе, ол автоматты түрде ауыстырылады.