Гүлді қырыққабатты қалай және қанша пісіру керек: дұрыс пісіріп, пайдалы қасиеттерін жоғалтпаудың амалы
Жарияланған күні:
Гүлді қырыққабат нәзік әрі әмбебап дәмімен ерекшеленеді. Оны дұрыс қайнату арқылы осы дәмді және пайдалы қасиеттерін сақтауға болады. Біз ұсынатын бірнеше қарапайым кеңес сізге қырыққабатты әртүрлі мақсат үшін мінсіз дайындауға көмектеседі.
- Гүлді қырыққабатты дұрыс таңдау және дайындау туралы кеңестер берілген: жақсы қырыққабаттың белгілері, жуу және бөлу әдістері көрсетілген.
- Қырыққабатты әртүрлі мақсаттарға пісіру әдістері сипатталған: толық пісіру, балаларға арналған пюре жасау, қуыру немесе пісіру алдында жартылай пісіру жолдары түсіндірілген.
- Мұздатылған гүлді қырыққабатты таңдау және пісіру ерекшеліктері айтылған: сапалы өнімді анықтау, еріту қажет еместігі, пісіру уақыты туралы ақпарат берілген.
Гүлді қырыққабатты қалай дайындап алу керек?
Great British Chefs аспаздық сайты сапалы қырыққабат таңдауды ұсынады. Мінсіз қырыққабаттың гүлдері тығыз, ақ, дақсыз және зақымдалмаған болуы керек. Оның түбіндегі жапырақтары ашық-жасыл, балғын және тығыз болуы қажет. Қырыққабатты жақсылап жуып, түрлі құрттар мен жәндіктерден тазалау үшін тұзды суға (1 литр суға 1 шай қасық тұз) бір сағатқа батырыңыз. Бұл процедура сондай-ақ химиялық заттардың қалдықтарын жояды.
Қырыққабатты жуып, тұзды суда ұстағаннан кейін, Our Salty Kitchen сайты оны гүлдерге бөліп дайындауды ұсынады. Гүлдерді үлкенірек бөліктерге бөлгенде, оларды шамамен бірдей көлемде ұстауға тырысыңыз. Сонымен қатар, жапырақтар мен орталық сабақ та жеуге жарамды, оларды тастамаңыз.
Жуып, жібіткеннен кейін аспаздық сайт қырыққабаттың басын гүлшоғырға бөлуді ұсынады. Оны кесу тақтасына сабағын жоғары қаратып қойыңыз. Осыдан кейін сыртқы жапырақтарды алып тастаңыз, содан кейін орталық сабақтан пышақпен гүлшоғырлардың бірінші қатарын шеңбер бойымен кесіңіз. Осылайша әрекет ете отырып, барлық гүлшоғырды бөліп шығыңыз. Үлкендерін олардың фрагменттері шамамен ең кішкентай гүлшоғырларға тең болатындай етіп кесіңіз.
Назар аударыңыз: жапырақтары мен қалың орталық сабағы да жеуге жарамды, оларды тастауға болмайды. Жапырақтарды жолақтарға немесе дойбыға, ал сабақты шеңберлерге кесіңіз. Оларды сөмкеде мұздатыңыз немесе бірден сорпалар немесе бұқтырылған тағамдар жасау үшін қолданыңыз.
Гүлды қырыққабатты қайнату алдында не істеу керек?
Егер гүлді қырыққабат өз бетінше тағам ретінде ұсынылса немесе салаттың ингредиенті ретінде қолданылса, оны толық дайын болғанға дейін қайнату керек. Real Simple пайдалы кеңестер сайты жоғарыда сипатталғандай дайындалған қырыққабатты көп мөлшерде суда пісіруге кеңес береді (1 кг қырыққабатқа 3 л).
Суды қатты отта қайнатыңыз, содан кейін тұз қосыңыз (1 литр қайнаған суға 0,5 шай қасық тұз). Гүлге бөлінген қырыққабатты салып, араластырыңыз. Судың қайтадан қайнатылуын күтіңіз, отты орташа деңгейге дейін төмендетіңіз және пісіруді бастаңыз. Great British Chefs қырыққабатты 5-7 минут қайнатуға кеңес береді. Дайын қырыққабатты дуршлагқа салып, дастарханға қойыңыз.
Қосымша тамақтандыру үшін гүлді қырыққабатты қалай пісіруге болады? Балаларға арналған гүлді қырыққабатты қайнаған суға жіберіп, шамамен 10 минут қайнатыңыз. Көкөністің пісіп кетпеуін қадағалаңыз, өйткені бұл жағдайда ол барлық дәрумені мен микроэлементінен айырылады. 6 айға дейінгі балаларға қырыққабатты тек пюре түрінде беріңіз. Ол үшін қайнатылған көкөністі блендермен ұсақтап, оған аздап жылы сүт немесе сорпа қосыңыз.
Solid Starts салауатты балалар тағамы сайты гүлді қырыққабатпен бұршақ, жасымық, жапырақты жасыл және темірге бай басқа да тағамдарды ұсынуға кеңес береді. Гүлді қырыққабатта бар С дәрумені оны мүмкіндігінше толық сіңіруге көмектеседі.
Гүлді қырыққабатты қуыру немесе пісіру алдында қалай қайнату керек?
Егер қайнату тек гүлді қырыққабатты дайындаудың аралық кезеңі болса, онда оны басқа жағдайларға қарағанда аз пісіру керек екенін ескеру қажет. Жоғарыда айтылғандай, оны бүкіл сабағымен қайнату ыңғайлы. Егер ол үлкен болса, оны бірнеше бөлікке бөліңіз (0,5 кг дейін).
Қырыққабатты қайнаған суға салыңыз, оны жақсылап тұздап болғаннан кейін (литріне 10 г тұз). Жылуды төмендетпей, судың қайта қайнатылуын күтіңіз.
Қуырар алдында гүлді қырыққабатты қанша пісіру керек? Мектеп оқушыларының дұрыс тамақтануы туралы Healthy School Recipes америкалық веб-сайты туралған гүлді қырыққабатты 2-3 минут пісіруге кеңес береді. Барлық түпті максимум 5 минут пісіру керек.
Пісірілген қырыққабатты дереу дуршлагқа салыңыз. Пісіру процесін толығымен тоқтату үшін, әйтпесе қалдық жылу арқылы жалғасады, көкөністі мұзды суы бар үлкен ыдысқа салыңыз. 1 минуттан кейін қырыққабатты дуршлагпен алып тастаңыз, шайыып, су ағып кеткенше қалдырыңыз. Дайындалған қырыққабатты тоңазытқышта жабық ыдыста немесе контейнерде сақтаңыз.
Осы дайындықтың арқасында қырыққабат жартылай қатты болып қалады, шырыны мен пайдалы заттарды сақтайды. Ол толық дайын болғанға дейін қуыру немесе пісіру процесінде келеді.
Мұздатылған гүлді қырыққабатты қалай пісіруге болады
Сатылымда мұздатылған гүлді қырыққабаттың болуы оның нәзік дәмін жыл бойы алуға мүмкіндік береді. Оның тағамы көңілін қалдырмас үшін, MG & Hungryman диеталық тамақтану сайты дүкендегі қырыққабатты мұқият таңдауды ұсынады. Жақсы сапасын пакетте қатып қалған гүлшоғырлардың болмауынан байқауға болады. Олардың болуы өнімнің дұрыс сақталмағанын және қайта мұздатылғанын көрсетеді, бұл ең жақсы жағдайда қоректік заттардың жоғалуына, ал ең нашар жағдайда бүлінуге әкеледі.
Пісірер алдында гүлді қырыққабатты ерітуге болмайды, өйткені ол барлық қоректік заттардың дәмін жоғалтады және губканың консистенциясына ие болады. Пісіру кезінде қырыққабатты мұздатпас бұрын ағартуды ұмытпаңыз, өйткені оны дайындауға жаңа піскенге қарағанда біршама аз уақыт кетеді.
Мұздатылған гүлді қырыққабатты қанша пісіру керек?
Мұздатылған қырыққабат қайнаған суға салынып, шамамен 3-6 минут пісіріледі. Егер сіз оны табиғи түрде беруді немесе салатта қолдануды жоспарласаңыз, бұл уақыт жеткілікті. Пюре үшін ол 15-20 минут қайнатылады, содан кейін қуыру немесе пісіру үшін — шамамен 3 минут. Кез келген жағдайда пісіру уақыты су қайнаған сәттен бастап есептеледі.
Пісіру уақытына мұздатылған гүлді қырыққабат гүлдерінің мөлшері әсер етеді. Оны қорытпау үшін пышақпен немесе шанышқымен дайындықты үнемі тексеріп отыру керек. Өткір зат дайын көкөніске оңай енеді, бірақ тұтастығын бұзбайды.
Пайдалы және дәмді гүлді қырыққабат – өте жан-жақты көкөніс. Оны өздігінен беруге немесе күрделі тағамдарды дайындау үшін пайдалануға болады. Оны дайындау аз уақытты алады.
Мақаланың түпнұсқасы: https://kaz.nur.kz/lady/2165781-guldi-qyryqqabatty-qalai-zhane-qansha-pisiru-kerek-durys-pisirip-paidaly-qasietterin-zhogaltpaudyng-amaly/