Top.Mail.Ru

Сайт нұсқасы

ru kz

Зектілері

Денсаулыққа зияны жоқ тәттілерді білесіз бе және оларды қалай дұрыс жасау керек

Жарияланған күні:

Читать на русском
Жидек қосылған йогурт
Жидек қосылған йогурт. Көрнекі фото: freepik.com

Кондитерлік өнімдер көбіне ағзаға зиян. Алайда жеміс-жидектерден, қара шоколадтан және кептірілген жемістерден пайдалы тәттілер жасап алуға болады. Денсаулыққа зиян келтірмейтін пайдалы тәттілерді бізбен бірге әзірлеп үйреніңіз.

Маңызды тұстар
close
Бұл мәтін автоматты түрде ЖИ көмегімен жазылған және редактор тексермеген, сондықтан фактологиялық және грамматикалық қателер болуы мүмкін. Толығырақ жарияланымда.
  • Мақалада денсаулыққа зиян келтірмейтін пайдалы тәттілердің рецептері ұсынылған, соның ішінде авокадодан жасалған шоколадты мусс, жеміс қосылған гранола және грек йогурты.
  • Сондай-ақ банан, кептірілген жемістер және сұлы қауызынан жасалған тіскебасарлар, мармелад, алма чипстері мен смузи сияқты басқа да пайдалы десерттер туралы айтылған.
  • Мақалада әр рецептің құрамы мен пайдасы туралы ақпарат берілген, сонымен қатар диетолог Валери Маклин, нутрициолог Крутика Нанавати және дәрігер Кевин Хаффман сияқты мамандардың кеңестері келтірілген.

Авокадодан жасалған шоколадты мусс

Қара шоколадтың құрамында антиоксиданттар, триптофан амин қышқылы, дәрумендер мен минералдар бар, ал авокадо пайдалы майлар мен өсімдік талшықтарына бай. Осы ингредиенттер қоспасы дәмді және пайдалы десерт әзірлеуге тамаша негіз болмақ.

Smaller U Weightloss арықтау бағдарламасын жасаушы әрі диетолог Валери Маклин былай дейді:

Авокадодан жасалған шоколадты мусс авокадодан алынған пайдалы майлармен және қант қосылмаған какао ұнтағының табиғи дәміне бай кремді текстура түрінде ұсынылады . Бұл жеңіл тағам сіздің метаболизміңізді қолдай отырып, тамаққа тәбетіңізді қанағаттандырады.

Бұл десертті дайындау үшін құрамында авокадо мен кем дегенде 70% какао бар балқытылған шоколадты блендермен жақсылап араластырыңыз, контейнерлерге салып, тоңазытқышқа кемінде бір сағатқа қойыңыз. Дайын болған десерттің өзін де жей беруге болады немесе жаңғақ, жидек, үгітілген шоколад, жеміс немесе кокос жаңғағын қосып ұсынуға болады. Бұл десерт денсаулыққа зиян тәттілерді алмастыра алады.

Жеміс қосылған гранола

Гранола – пеште қытырлақ болғанша қақталатын сұлы үлпегі, жаңғақтар және кептірілген жемістерден әзірленетін дәм. Бұл қоспалар қоректік заттарға бай, бірақ дүкенде сатып алынған нұсқаларда қант көп қосылған, сондықтан оны өзіңіз жасағаныңыз жөн.

Ол үшін сұлы қауызы, жаңғақтарды, кептірілген жемістерді дәміне қарай алма езбесімен, сары маймен және балмен араластырыңыз, ванильді қант пен даршын қосып, пеш табасына біркелкі етіп жайып, 160 °C температурада 30 минут пісіріңіз, арасында араластырып тұрыңыз.

Жидек қосылған гранола
Гранола. Көрнекі фото: freepik.com

Healthline мәліметтері бойынша, мұндай қоспалар ақуыздар мен пайдалы майларға бай, құрамында фосфор, магний, марганец және В дәрумендері бар, бірақ жоғары калориялы болғандықтан, тәулігіне 85 грамм жеткілікті болады.

Жаңғақтар мен дәндер қосылған грек йогурты

Грек йогурты ақуыздың, калийдің, кальцийдің және пробиотиктердің көзі саналады. Бұл бұлшықеттердің өсуіне ықпал етеді, сүйектерді нығайтады және ас қорытуды жақсартады. Жаңғақтар мен дәндер В дәруменіне, минералдарға және қанықпаған майларға бай.

ClinicSpots кеңесшісі, нутрициолог және диетолог Крутика Нанавати бұл дәм жөнінде былай дейді:

Тіскебасар ретінде мен әрдайым жеңіл грек йогуртын ұсынамын. Ол ақуызға және кальцийге бай, соның арқасында адам тоқ жүреді. Бір уыс чиа немесе зығыр дәнін немесе бадам немесе жаңғақ сияқты жаңғақтарды қосу йогуртты пайдалы майлар мен талшықтармен байытады.

Диетолог бұл тіскебасарды теңдестірілген тағамдар қатарына қосады, дегенмен оны қалыпты мөлшерде тұтыныңыз. Британдық жүрек қорының (BHF) сарапшылары күніне шамамен 30 г жаңғақ тұтынуға болады деп мәлімдейді. Сонда денсаулыққа зиян келмейді.

Банан, кептірілген жемістер, жержаңғақ майы және сұлы қауызынан әзірленген тіскебасар

Ambari Nutrition компаниясының бас директоры және остеопатолог дәрігер Кевин Хаффман NUR.KZ оқырмандарына үй жағдайында сұлы қауызы, банан, жержаңғақ майы және кептірілген жемістерден пайдалы тәттілер дайындауға кеңес береді:

Бұл күш-қуат беретін тіскебасарды әзірлеу үшін сұлы қауызын, банан езбесін, жержаңғақ майы және мүкжидек немесе құрма сияқты кептірілген жемістерді бір-біріне қосып араластырыңыз.
Банан және сұлы қауызы мен кептірілген жемістер қосылған тіскебасар
Банан және сұлы қауызы мен кептірілген жемістер қосылған дәм. Көрнекі фото: freepik.com

Доктор Хаффман мұндай десерт дәмді ғана емес, сонымен қатар пайдалы екенін айтады. Ол жасұынық пен пайдалы майларға бай. Сонымен қатар банандар калийдің, А, С, Е және К дәрумендерінің қайнар көзі болып саналады, ал жержаңғақ майында омега-3, омега-6 және омега-9 қанықпаған май қышқылдары мен ақуыз көп.

Мармелад

Мармелад – бұл жеміс-жидек негізін қант қосып қайнату арқылы дайындауға болатын кондитерлік өнім. Оны алмадан, қара өріктен, мүкжидектен, цитрустық жемістерден және жүзімнен жасаған дұрыс, өйткені олардың құрамында мармеладты қалыңдататын пектин бар.

WebMD медициналық басылымының мәліметінше, пектин холестеринді төмендетуге және диареяға көмектеседі. Сонымен қатар мармелад дайындауға қосатын жемістердің кейбір қоректік заттары сақталады.

Мармелад жасау үшін жуылған, өзегі аршылған алмаларды 8-12 бөлікке бөліп, 20 минут қайнатыңыз. Алынған массаны блендермен езіп және қантпен баяу отта екі рет қайнатыңыз. Алынған массаны жұқалап пештің табасына жайып, пеште 3 сағат бойы 80 °C температурада ұстаңыз.

Даршын қосылған алма чипстері

Сан-Диего университетінің ғалымдары кептірілген алма қандағы глюкоза деңгейін төмендететінін және инсулин реакциясының тиімділігін жақсартатынын анықтады. Даршын қабынуға қарсы және антиоксиданттық қасиеттері бар заттарға бай.

Сондықтан диетолог Валери Маклин даршын қосылған алма чипстерін дайындауды ұсынады:

Кесілген алмаға даршын сеуіп, қытырлағанша пеште қақтап пайдалы тіскебасар әзірлеуге болады. Бұл жеңіл тағамға жемістердің табиғи дәмі пайдаланады және талшыққа бай.

Бұл дәмді дайындау үшін алманың өзегін кеспей, жұқалап тураңыз. Оны пештің табасына жаймалап салып, пеште бір сағат бойы 80 °C температурада ұстаңыз. Қаласаңыз, ыстық, дайын чипстерге даршын себіңіз немесе бал қосыңыз.

Смузи

Смузи – жидектер, жемістер немесе көкөністер қосылған қою сусын. Оны көптеген өнімнен дайындауға болады. Смузиді балғын күйінде де қатырылған күйде де қолдануға болады.

Смузилердің артықшылығы – олар дәмді ғана емес, сонымен қатар ағзаны қажетті дәрумендер мен минералдармен қанықтырады. Пайдалы смузилерді мына өнімдерден әзірлеуге болады:

  • кептірілген жемістер мен айран;
  • банан және йогурт;
  • сүт, шоколад және құлпынай;
  • жидектер, анар шырыны және чиа;
  • киви, алма, шпинат; авокадо, көкжидек және банан;
  • сәбіз, алма және апельсин.

Егер сусынның консистенциясы тым қою болып көрінсе, оны сумен, сүтпен немесе жидектермен сұйылтыңыз. Салқындатылған мұздатылған десертті жасау үшін оны мұздатқышта жарты сағатқа қалдырыңыз.

Смузи ішіп тұрған әйел
Смузи. Көрнекі фото: freepik.com

Тәтті дәмдер тек дәмді ғана емес, сонымен қатар пайдалы болуы мүмкін. Ол үшін дәмдерді табиғи өнімдерден – жемістерден, кептірілген жемістерден, жидектер мен жаңғақтардан, бірақ қантты аз мөлшерде немесе мүлде қоспай әзірлеңіз немесе дайынын сатып алыңыз.

Назар аударыңыз! Материал тек ақпараттық мақсатта жазылған. Бұл дәмдерді тұтынбас бұрын дәрігермен кеңесіп алғаныңыз жөн

Мақаланың түпнұсқасы: https://kaz.nur.kz/lady/2196324-densaulyqqa-ziiany-zhoq-tattilerdi-bilesiz-be-zhane-olardy-qalai-durys-zhasau-kerek/