Top.Mail.Ru

Сайт нұсқасы

ru kz

Зектілері

Тай сорпасын таңдағанда не нәрсеге назар аударған жөн

Жарияланған күні:

Том-Ям
Көрнекі фото: pixabay.com

Паназиялық Том Ям сорпасын дайындауға арналған көптеген топтама мен негіздер шынымен құпияға толы. "Маңғыстау облыстық тұтынушылардың құқықтарын қорғау қоғамы" қоғамдық бірлестігінің сарапшысы Жанна Биятан сөрелерден сапалы әрі қауіпсіз шетелдік дәмді тағамдарды сатып алғанда не нәрсеге мән беру қажет екенін айтты.

Тақырып бойынша жаңа жарияланым:
Тиімді сатып алу: сарапшылар қаймақты қалай таңдау керегін айтты

Шынында да, көпшіліктің сүйікті Том Ям сорпасы теңіз өнімдерінің негізі мен оған ерекше дәм беретін дәмдеуіштердің арқасында танымал болды.

Сорпаға ащы дәм қосылады, кокос сүті тәтті дәм береді береді, ал қышқылтым – дәм рецепторларына бұрын-соңды болмаған жарылыс жасайды.

Ащыны сезбейсің

Айта кетейік, тай сорпасы алғаш рет көрші Бирмада әдеттегі тағамға айналды. Содан кейін ол Индонезия мен көршілес Азия елдеріне жетті.

Саяхатшы сорпаның қазақ дүкендерінің сөрелеріне қалай түскені туралы "Маңғыстау облыстық тұтынушылар құқықтарын қорғау қоғамының" сарапшысы Жанна Биятан былай дейді:

"Ұлытау өңірі бойынша ұлттық сараптама орталығы" "құпия сатып алушы" әдісімен сатып алынған көженің негізіне сараптама жүргізді. Зертханалық зерттеу нәтижесі "Mae Ploy" Том Ям вегетариандық тұздығының қаптамасында мемлекеттік тілде таңбаламаның жоқтығын көрсетті", – деді Ж.Биятан.

Тұздықтың шындығы

Сіздің алдыңызда тұрған тұздықтың жақсы екенін қалай білуге ​​болады? Енді "құпия сатып алудың" нәтижелерін ашайық.

Маринадтар мен тұздықтар түрлі хош иісті дәмдеуіштердің қоспасы ғана емес, сонымен қатар еттің қышқыл ортамен – жеміс шырыны мен майымен әрекеттесуінің маңызды құрамдас бөлігі болып саналады.

Тұздықтар мен маринадтарға жиі сірке суы, апельсин немесе лимон шырыны, шарап, киви жеміс ферменттері және басқа да жемістер мен көкөністер қосылады. Бұл ферменттер маринадтау процесін қоздырып, ет талшықтарын жұмсартуға көмектеседі.

Қоғамдық ұйым өкілдері теңіздің арғы жағындағы тұздықтарды сатып алушыларға қандай кеңес береді?

Ең алдымен не нәрсеге назар аудару керек? Тұздықтың сапа мен қауіпсіз өндірістің барлық стандартына сәйкес келетінін қайдан білуге болады?

Мұндай азық-түлік өнімдерінің зияны мен пайдасы туралы сарапшы Жанна Биятан айтып береді.

Қызыл тұздық
Көрнекі фото: ru.freepik.com

"Ұлытау өңірінің ұлттық сараптама орталығы" Ресейде өндірілген "Mae Ploy" тәтті тұздығының сынамаларын тағы да алды. Зерттеу көрсеткендей, мемлекеттік тілде таңбалама болмаған. Бұл заңбұзушылық болып саналады", - деді Жанна.

Бұл норма ҚР "Тұтынушылардың құқықтарын қорғау туралы" заңының 25-бабы 7-тармағында көрсетілген. Өндірушілер заң талаптарын бұзса, ауыр айыппұл төлеуі мүмкін.

Тұздық рейді

Тек қазақ тілін білетін қарапайым тұтынушы неге көңіл бөлуі керек?

Мұндай азық-түлік өнімдерінің зияны мен пайдасы туралы сарапшы Жанна Биятан айтып береді.

Сары тұздық
Көрнекі фото: ru.freepik.com

"Ұлытау өңірі бойынша ұлттық сараптама орталығы" Ресейде өндірілген, "KRS сауда үйі" шығарған "Mae Ploy" тай манго тұздығының үлгілерін тағы да алды. Зерттеу көрсеткендей, мемлекеттік тілде ақпарат көрсетілмеген. Бұл заңбұзушылық болып саналады", - деді Жанна.

Сіз Ткемалисыз ба?

"Бешамель", "Тар-тар" "Ткемали": бұл гурмандарға арналған жай сөздер емес. Тұздықтарды жақсы көретін көп адам мұндай тағамдар кешкі асты керемет етіп әрлейтінін жақсы біледі.

Дайын және түрлі-түсті суреттер әркез сапалы өнімнің белгісі емес екенін талай рет көрсеткен. "Маңғыстау облыстық тұтынушылардың құқықтарын қорғау қоғамы" қоғамдық бірлестігі өзін және отбасы мүшелерін сапасыз өнімнен қалай қорғау керектігін жақсы біледі.

Қай тұздық жақсы екенін анықтау үшін қоғам белсенділері бірнеше тұздықтардың сынамаларын осылай жинағаны ма?

Қазақстан нарығында біз тұздықтардың сан алуан түрін көре аламыз: көкөністі, майлы және майбұршақты; импорттық және отандық; қымбат және арзан...

Оларды сатып алғанда қандай өлшемдерге сүйену керек?

Мұндай азық-түлік өнімдерінің зияны мен пайдасы туралы сарапшы Жанна Биятан айтып береді:

Ткемали
Көрнекі фото: ru.freepik.com

"Ұлытау өңіріндегі сараптамасы Грузия, "Едена" ЖШС шығарған "Ткемали к рыбным блюдам" Ткемали тұздығының да сынамасын алды. Зерттеу көрсеткендей, барлық тұздықтар қауіпсіздік көрсеткіштеріне сәйкес келеді, бірақ барлық жерде мемлекеттік тілде ақпарат жоқ. Бұл заңбұзушылық саналады", – деді Жанна.

Қазақстандық тауар өндірушілер нарығында мұндай бұзушылықтар жиі кездеседі. Көптеген бұзушылық санитарлық нормалардың бұзылуына әкеледі.

"Кез келген бұзушылық үшін кеңауқымды әкімшілік негіз бар. Біз қоғамдық ұйым ретінде жалпы жағдайды анықтаймыз. Өйткені, әрбір қазақстандық қауіпсіз және сапалы азық-түлік өнімдеріне қолжеткізуге құқылы", – деп түсіндіреді Биятан.

Оқырмандарға арналған анықтама:

Ткемали – грузин асханасының дәстүрлі тұздығы, оған қара өрік, сарымсақ және әртүрлі шөптер кіреді. Тұздық әдетте балық пен ет тағамдарымен бірге беріледі. Кейбір рецепттерде қара өрік қызыл қарақатпен немесе қарлығанмен ауыстырылады.

Осыған ұқсас сұрақтар бойынша Instagram OZPP.KZ сілтемесі – https://www.instagram.com/ozpp.kz/ немесе 87054222739 телефоны арқылы хабарласа алатыныңызды ескертеміз.

Мақаланың түпнұсқасы: https://kaz.nur.kz/society/2180505-tai-sorpasyn-tangdaganda-ne-narsege-nazar-audargan-zhon/