Top.Mail.Ru

Сайт нұсқасы

ru kz

Зектілері

Шетелдіктер қазақтың ежелгі сусынына қолқа салды

Опубликовано:

Америкалық "The Telegraf" басылымы әлемдегі ең үздік шайдың бес түрін жариялады деп хабарлайды Алматы арнасы.

Бүгінде оның құрамында елімізде өсетін мия өсімдігі бар екені анықталып отыр. Ежелгі сусын өндіретін шет елдік кәсіпкерлер отандық шөпке қолқа салуда.

Шет елдік мамандар үздік шай өндіру үшін елімізге ат басын тірейтін болады. Өйткені мұндай сусынның құрамында Қазақстанда өсетін мия өсімдігі бар екен.

Тіпті, қазір бұл шөптің түрлі ауруды емдейтіні де анықталып отыр. Шай қасиетін зерттеумен соңғы 7 жыл көлемінде айналысып келген Мейір Соляник ежелгі сусынның 10 түрлі түсін ашқан. Сондай-ақ, ол шай көмегімен маскүнемдіктен құтылуға болатынын айтады.

Бүгінде елімізде шай өндіретін 11 компания бар. Алайда олар жыл сайын шетелден 2500 тонна аталған өнім шикізатын сатып алады.

"Үздік шайдың құрамында табылған шөп Қазақстанда өсетіні рас. Мәселен, ол таулы аймақтар мен жазық далада көптеп кездеседі. Бұл шөптің емдік қасиеті бар. Яғни, оны ішкендердің тыныс алуы оңайырақ болады", - деді шай шебері Мейір Солняк.

Бұдан былай оңтүстік астанада "шай ішу рәсімі" дәстүрге айналады. Осыдан алты ай бұрын алып шаһарда "Шай шеберінің үйі" деп аталатын жоба ашылған еді. Басты мақсат - ел мәдениетіне жаңа толықтырулар енгізу. Алдағы уақытта алматылықтар шәй рәсімін тамашалап, ежелгі сусынның ерекше қасиеттерімен танысатын болады. Осы ретте мамандар шеберлік сабағын да ұйымдастырмақ.

Үздік шайдың құрамында табылған шөп Қазақстанда өсетіні рас. Мәселен, ол таулы аймақтар мен жазық далада көптеп кездеседі.

Енді, қазақтың қою қара шәйін тұрғындар, ерекше әдіспен дайындалған сусынның дәмін де татады.

"Біз түрлі шеберлік сабақтар мен шай ішу рәсімін өткізіп тұрамыз. Қазір бұл мәдени шараға қатысқысы келетіндердің қарасы көп. Бастысы жоба негізінде шайды дұрыс қайнату туралы ақпарат алады. Осы ретте қала тұрғындары өз денсаулығын ретке де келтіреді,- деді "Шай шебері үйі" жобасының авторы Дмитрий Цехин.

Айта кетсек, әлемде шайды ең көп экспорттайтын ел қатарына Үндістан, Шри-Ланка, Индонезия, Қытай, Кения мемлекеттері кіреді.

Ал былтыр қазақстандықтар шай ішуден әлем бойынша үздік бес елдің қатарына енген болатын.Жерлестеріміз жыл сайын шамамен 3 миллиард литрге жуық шай ішіп, осы сусынның 22 миллион келісін демдейді екен.

Десе де, шай өндірудің Отаны - Қытай елі. Мұнда ежелгі сусынды ішу рәсімі 4-тен 7 сағатқа дейін созылады. Алдағы уақытта елімізде аталған рәсім дәстүрге айналуы ықтимал.

Мақаланың түпнұсқасы: https://kaz.nur.kz/society/358131-sheteldikter-kazaktyn-ezhelgi-susynyna-kolka-saldy/

pixel